Щонайменше 8 працівників гуманітарних організацій отримали поранення в Україні від початку року, двоє – загинули

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Під час обстрілу Берислава першого лютого загиблі двоє гуманітарних працівників міжнародної неурядової організації HEKS/EPER, троє співробітників отримали поранення.

Загалом від початку 2024 року щонайменше вісім гуманітарних працівників були поранені внаслідок обстрілів. 

Про це повідомила гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун у своїй заяві щодо неприпустимості нападів на гуманітарних працівників.

Знищений склад гуманітарної допомоги МКЧХ в Херсоні, 20 грудня 2023 року. Фото: МКЧХ

Деніз Браун зазначила, що 1 лютого під обстріл потрапили машини гуманітарної організації HEKS/EPER. Внаслідок цього двоє співробітників організації загинули, ще кількох було поранено. За інформацією Офісу генерального прокурора України, поранення дістали троє іноземних волонтерів.

“Я була шокована, коли дізналася, що по їхнім машинам було завдано удару, так само як це сталося під час трагічного інциденту в місті Часів Яр на сході України лише тиждень тому, коли під удар потрапив автомобіль із гуманітарною допомогою і постраждав гуманітарний працівник”, – наголошує Браун.

Представниця ООН наголосила, що напади на гуманітарних працівників заборонені міжнародним гуманітарним правом. Кожен подібний випадок має стати предметом пильної уваги світу, додала вона.

Загалом за даними ООН, минулого року в Україні дістали поранення 50 гуманітарних працівників, 11 – загинули під час виконання своїх обов’язків.

Нагадаємо, минулого року на Донеччині загинули двоє іноземних волонтерів Крістофер Перрі та Ендрю Бегшоу. Причиною їхньої смерті називали артилерійський обстріл, однак згодом батько одного із загиблих зазначив, що розтин не підтвердив цієї версії. За його словами, волонтерів могли стратити бійці ПВК “Вагнер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter