Щонайменше 260 тисяч дітей у Франції стали жертвами католицьких священників-педофілів за останні 70 років

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Щонайменше 216 тисяч дітей у Франції стали жертвами зловживань з боку католицького духовенства починаючи з 1950 року. 

Такі дані звіту незалежної комісії, повідомляє DW.

Голова незалежної комісії Жан-Марк Сова

Результатом дворічної роботи незалежної групи експертів став документ, що налічує 2500 сторінок. Він детально описує, як щонайменше 3 тисячі людей у католицькій церкві, дві третини з яких були священниками, ґвалтували дітей. Оцінювання кількості жертв у 260 тисяч є попереднім, а передбачувана кількість становить 330 тисяч, якщо припускати, що насильство вчиняли й миряни, такі як учителі католицьких шкіл. 

За словами голови комісії Жана-Марка Сова, близько 80% жертв – це чоловіки.

“Наслідки дуже серйозні. Близько 60% чоловіків і жінок, які зазнали сексуального насильства, стикаються із серйозними проблемами у своєму особистому чи статевому житті”, – наголосив він. 

Результати звіту схвально оцінили жертви насильства, зокрема голова асоціації “Parler et Revivre” Олів’є Савіньяк

“Я сприймав цього священника як хорошу, турботливу людину, яка не завдасть мені шкоди. Але коли я опинився на ліжку напівголий і він торкався мене, я зрозумів, що щось не так. […] І ми зберігаємо це, це як кіста, що наростає, це як гангрена всередині тіла жертви та її психіки”,розповів він під час пресконференції журналістам. 

Приголомшеним залишився після презентації результатів роботи комісії президент Конференції єпископів Франції Ерік де Мулен-Бофор.

“Я хочу цього дня попросити пробачення та помилування в кожного з вас”, – наголосив він. 

Більшість із виявлених комісією злочинів, згідно з французьким законодавством, вже не зможуть розглянути в суді через спливання строків давності. Інформацію щодо 22 фактів, у яких термін давності ще не сплив, фахівці вже передали до правоохоронців. 

Автори звіту підготували також і рекомендації для церкви, зокрема щодо навчання для священників та інших священнослужителів, перегляд юридичного кодексу, який використовується у Ватикані для управління церквою, відомого як канонічне право, і створення політики, яка визнає та пропонує компенсацію жертвам.

Фотографія обкладинки: Jeff Swensen / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter