Щонайменше 220 ромів-біженців з України повідомили про дискримінацію та расизм у Німеччині

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 1,1 мільйона людей прибули до Німеччини, рятуючись від повномасштабної війни в Україні. Серед них, за оцінками правозахисних організацій, – тисячі ромів. За ці понад два роки до Інформаційно-аналітичного центру з питань антициганізму (MIA) надійшло 220 повідомлень від ромів, які скаржилися на упереджене та дискримінаційне ставлення, повʼязане з їхнім етнічним походженням.

Про це йдеться у моніторинговому звіті організації “Антициганізм щодо українських ромських біженців у Німеччині”. 

Фото: Житомирська ОДА

Так, у звіті зазначається, роми зазнають систематичної дискримінації, як від працівників пунктів розміщення біженців та поліції, яка ставить під сумнів їхнє походження, так і від працівників залізниці, які виганяють їх із залів очікування, вокзалів чи потягів, або шкільної адміністрації, котра місяцями не дозволяє ромським дітям відвідувати заняття.

Те саме стосується соціальних працівників чи волонтерів, які прагнуть допомогти іншим українцям, ігноруючи при цьому потреби ромських родин.

За словами виконавчого директора центру MIA Гієрмо Руїса, з деякими ромськими сім’ями поводилися настільки погано, що вони змушені були повернутися в зону бойових дій. 

На його думку, ситуацію з ромами-біженцями в Німеччині добре ілюструють слова представників муніципалітетів у Баварії, які кажуть, що зможуть і надалі приймати українських біженців, але не ромів. Руїс також каже, що один з керівників районного рівня заявив, що вони “прийматимуть біженців, однак не собак і ромів”. 

“Ці заяви викликають особливе занепокоєння, оскільки вони були зроблені представниками німецьких офіційних структур. Німеччина несе історичну відповідальність за цю спільноту”, – пояснює директор центру.

На тлі цього Інформаційно-аналітичний центр з питань антициганізму вимагає, щоб Німеччина виконувала цей свій обов’язок, зокрема й згідно з рішенням Бундестагу від 14 грудня 2023 року.

“Роми-біженці повинні бути визнані федеральним урядом як група, що особливо заслуговує на захист”, – підкреслив Руїс.

Нагадаємо, що українські роми стикаються з упередженим ставленням не лише поза межами країни, а й переміщуючись у її межах. Зокрема, влітку минулого року до Офісу омбудсмана звернулися роми-переселенці, які заявили про дискримінацію за етнічною ознакою. Переселенці скаржилися, що Ужгородська міська рада порушує їхні права на житло та соціальний захист.

Читайте також: Соціальна ізоляція, ігнорування потреб та множинна дискримінація: з чим стикаються українські роми, рятуючись від війни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter