Щонайменше 27 українських сайтів заблоковані в Криму – правозахисники

Дата: 04 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Щонайменше 27 українських сайтів повністю заблоковані провайдерами в окупованому Росією Криму. Переважна більшість з них – популярні українські ЗМІ.

Про це йдеться у моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ).

Згідно з результатами дослідження, мінімум 12 провайдерів у 12 кримських населених пунктах повністю блокують сайти 22 українських медіа: “Укрінформ”, “Цензор.нет”, QHA, “След.нет”, “Інформаційний опір”, UAinfo, Blackseanews, “112 телеканал”, “Апостроф”, “Главком”, “Главное”, “Громадське радіо”, Центр журналістських розслідувань, “Подробиці”, “Стрічка”, “ТонеТо”, ТСН, “Депо”, “Українська правда”, “РБК-Україна”, “Дзеркало тижня”, “Херсон Daily”.

Також повністю заблоковані сайти LinkedIn, “Свідків Єгови”, Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України, організації Хізб ут-Тахрір, а також сайт Меджлісу кримськотатарського народу.

“Постійне блокування провідних українських незалежних онлайн-медіа на території окупованого Криму порушує право жителів півострова на доступ до інформації. В цей час безперешкодна робота професійних незалежних медіа, які регулярно інформують людей про ситуацію з поширенням пандемії COVID-19, життєво необхідна українському суспільству, включаючи жителів окупованих територій. Продовжуючи такі обмеження незалежних ЗМІ в Криму, Російська Федерація не тільки обмежує свободу слова, але і створює додаткові ризики для життя і здоров’я жителів Криму”, – зазначили в Кримській правозахисній групі.

З початку окупації Криму РФ здійснює системне і масове блокування доступу до українських інформаційних ресурсів, в тому числі ЗМІ, офіційних вебсайтів органів державної влади України та органів місцевого самоврядування, сайтів окремих громадських об’єднань. У результаті російські пропагандистські інформаційні ресурси іноді стають єдиним доступним джерелом отримання інформації громадянами України на тимчасово окупованій території.

Нагадаємо, за даними моніторингу Кримської правозахисної групи у 2020 році, 11 провайдерів у восьми містах тимчасово окупованого Криму блокували українські онлайн-медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter