Щойно в Сімферополі затриманий адвокат Полозов (ОНОВЛЕНО)

Дата: 25 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні вдень в Сімферополі затриманий адвокат Микола Полозов, який захищає у суді інтереси заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини у Криму.

За його інформацією, сьогодні Полозов мав бути на суді у справі Чийгоза, але на ранкове засідання не з’явився.

Пізніше стало відомо, що у Сімферополі Полозова затримали 6 працівників ФСБ і примусово повезли в управління на допит у якості свідка по справі Умерова. Це сталося відразу після повернення Полозова літаком зі Страсбургу, де він на сесії ПАРЄ виступав з доповіддю про репресії у Криму.

Нагадаємо, 16 січня Полозов заявляв, що ФСБ планує силоміць доставити його на допит у справі підзахисного.

“У перерві по справі Чийгоза прийшов слідчий ФСБ Скрипка, спробував вручити повістку на допит. Я знову відмовився. Пригрозив мені приведенням. Тепер, мабуть, мені слід очікувати примусового приведення (викрадення) в Криму органами ФСБ. Така ось тут робота”, – написав він.

Ще в листопаді Полозов поскаржився в Адвокатську палату Москви на слідчого ФСБ у справі Умерова, який, за його словами, намагається усунути Полозова з процесу шляхом переведення його в статус свідка і вимагання від суду дозволити допитати адвоката про обставини справи.

“Це елемент тиску на мене, як на захисника, спроба виведення мене зі статусу захисника в статус свідка для того, аби я не міг в подальшому судовому процесі представляти інтереси і захищати Ільмі Умерова”, – заявив тоді юрист.

У грудні ФСБ спробувала знову вручити Миколі Полозову повістку на допит.

Тоді ж окупаційна влада Криму відновила справу проти адвоката за звинуваченням у втручанні в діяльність прокурора або слідчого, неповазі до суду і публічній образі представника влади під час виконання ним посадових обов’язків.

Станом на 14:40. Затриманого Миколу Полозова відпустили. Про це повідомляє журналіст Антон Наумлюк у своєму твітері“Полозова відпустили. Намагалися допитати. Полозов: “Я кваліфікую, як викрадення”, – пише Наумлюк. Антон розмістив на своїй сторінці фото плаката, який написав адвокат.

На плакаті Полозов написав: “Мовчить відповідно до ст. 8 ФЗ 31.05.2002 р. №63-Ф3 п. 2 ч. 3 ст. 56 КПК РФ”.

У посланні Полозова йдеться про адвокатську таємницю. Зокрема, адвокатською таємницею є будь-які відомості, пов’язані з наданням адвокатом юридичної допомоги своєму довірителю. Адвокат не може бути викликаний і допитаний як свідок про обставини, які стали йому відомими у зв’язку зі зверненням до нього за юридичною допомогою або в зв’язку з її наданням. Проведення оперативно-розшукових заходів і слідчих дій щодо адвоката (в тому числі в житлових і службових приміщеннях, які використовуються ним для здійснення адвокатської діяльності) допускається тільки на підставі судового рішення.

А також Полозов нагадав своїм плакатом, що не припустимо допитувати як свідка адвоката, захисника підозрюваного, обвинуваченого – про обставини, які стали йому відомі у зв’язку зі зверненням до нього за юридичною допомогою або в зв’язку з її наданням.

Крим.Реалії надав відеокоментар Миколи Полозова, який розповів, що сталося. “Я не мав там можливості пересуватися, користуватися мобільним телефоном. Мені настійливо говорили його вимкнути. Не було можливості користуватися послугами адвоката, хоча мені вдалося повідомити про це Оксану Железняк, з якою маю угоду про незаконні спроби допитувати мене. Вона не змогла приїхати. Однак слідчий не став її чекати… Звісно, це беззаконня треба зупиняти. Якщо на моєму прикладі вони спробують натиснути на адвокатську спільноту, боюсь, що всім іншим у Криму буде дуже тяжко працювати і захищати права людини… Зараз є загроза адвокатської таємниці в Росії”, – зауважив Полозов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter