Щодня в тимчасово окупованому Криму судять одну людину за демонстрацію проукраїнської позиції

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися
 
За 15 місяців від початку повномасштабної війни окупанти в Криму склали 350 протоколів за дискредитацію окупаційної армії та вираження проукраїнської позиції.
 
Про це йдеться в дослідженні правозахисної організації “Кримський процес” за практикою застосування статті 20.3.3 російського кодексу про адмінпорушення на окупованій території півострова.
 

Дослідники відзначають, що останнім часом кількість переслідувань зросла більше ніж в півтора раза і темпи засудження кримчан складають в середньому по одній людині кожного дня. 

Згідно з результатами постійного спостереження вони зафіксували помітне зростання випадків переслідування — взимку тільки 65 кримчан потрапили в суд за свої патріотичні настрої, а за останні 3 місяці незаконні “поліціянти” склали 103 протоколи, з яких 16 ще не розглянуто, 1 особу виправдали, 1 справу повернули на доопрацювання, а 85 кримчан визнали винними. 
 
Проаналізувавши застосування цієї статті, автори дослідження відзначають, що значна кількість переслідувань стосується осіб, які розміщують критичні чи проукраїнські дописи в соціальних мережах.
 
При цьому вони фіксують такі сумнівні форми начебто “дискредитації”, як демонстрація в Instagam фото у вишиванці з жовто-блакитним манікюром чи татуювання у вигляді карти України. 
 
“В деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань на російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз”, — підкреслюють автори дослідження.
 
Серед останніх прикладів причин незаконного переслідування громадян України на півострові — напис “мирного неба над головой” або розміщення зображень українських прапорів взагалі без будь-яких висловлювань. 
 
Автори дослідження звернули увагу, що окупаційні суди здебільшого приховують рішення по цих справах, у відкритому доступі наявні лише 40% постанов про адміністративне правопорушення.
 
Крім того, інформація про час та місце судового розгляду таких справ у 62% оприлюднюється із суттєвим запізненням, інколи через два тижні після судового розгляду.
 
Також дослідники підкреслюють, що у процесах по таких порушеннях 70% суддів є або зрадниками, які знаходяться у розшуку в Україні, або призначені Москвою “судді” приїхали із самої Росії. Вони виконують судочинство на тимчасово окупованій території попри заборону Женевської конвенції. “Кримський процес” не вірить, що в таких умовах буде гарантовано незалежний та об’єктивний розгляд справ. 
 
Загалом за 15 місяців досліджень в “Кримському процесі” приходять до висновків, що застосування статті 20.3.3 російського КпАП на окупованій території півострова залишається інструментом не профілактики правопорушень, а виключно придушення зростаючих проукраїнських настроїв.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter