Щоб усі переселенці отримали допомогу від держави, уряд просять оновити список потерпілих територіальних громад

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції  затвердило Перелік територіальних громад, що станом на 25 квітня розташовані в районах проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації чи оточенні (блокуванні). 

Про це повідомляє пресслужба відомства з посиланням на оприлюднений наказ № 75

Цей наказ міністерство розробило на виконання урядової постанови від 16 квітня № 457 “Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України“.

Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова пояснює, що починаючи з травня влада змінює підходи до призначення допомоги на проживання ВПО.
 
Якщо в березні та квітні цю допомогу могли отримати всі переселенці, то, відповідно до нової постанови №457, починаючи з травня 2022 року її надаватимуть тим ВПО, які перемістилися з територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Чіткий перелік цих громад затверджено цим же наказом. Допомогу також отримають ВПО, у яких зруйноване або непридатне внаслідок пошкодження житло і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.
 
Правозахисниця повідомила, що перелік територіальних громад затверджувало Мінреінтеграції за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій.
 

Дуже важливо, що Мінреінтеграції затвердило такий перелік до початку травня. Утім, оприлюднений сьогодні перелік не містить населених пунктів, які були окуповані до 24 лютого 2022 року. У ньому немає Криму, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей. Так само там немає тих територіальних громад Донецької області, що перебувають під контролем української влади, але з яких влада закликає українців евакуюватися.

Альона Луньова
 
Правозахисниця закликала оперативно доповнити, щоб ВПО, які потребують допомоги і яким немає куди повернутися, бо їхні домівки перебувають під обстрілами чи в окупації, отримали підтримку від держави.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter