Щоб не отримали окупанти: в Держспецзв’язку розповіли, як видалити дані з телефону без можливості відновлення

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Українцям розповіли про декілька способів видалення файлів та інформації з телефона так, щоб окупанти не мали змоги її відновити.

Відповідні поради надала Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

Джерело: pexels.com

Один з варіантів – видалити окремі файли вручну.

Для цього потрібно обрати потрібний файл, натиснути кнопку “Видалити”. Після цього очистити кошик через файловий менеджер, адже видалені файли можуть зберігатися в ньому до 30 днів.

Але навіть видалені таким чином дані все ще можна відновити. Тому Держспецзв’язку радить додатково скористатися так званими шредерами — програмами, які дають можливість безповоротно знищувати файли, що можна знайти в магазині застосунків вашого телефона.

Інший варіант видалення даних зі смартфона — скидання системи до заводських налаштувань.

Треба пам’ятати, що в разі застосування цього методу, з телефону будуть видалені абсолютно всі дані та файли без можливості відновлення. Але майте на увазі, що повністю порожній телефон також може викликати підозри в окупантів, попередили спеціалісти Держспецзв’язку.

Щоб скинути систему до заводських налаштувань, потрібно зробити таке.

Для Android: зайдіть у “Налаштування” > оберіть “Загальне керування” > натисніть “Скидання” > натисніть “Скинути до заводських налаштувань” (назви меню можуть дещо відрізнятися залежно від моделі телефону).

Для iOS: оберіть “Параметри” > “Загальні” > “Перенести чи скинути iPhone” > “Стерти весь вміст і налаштування”.

Раніше ZMINA розповідала про те, як безпечно користуватися інтернетом на окупованій території. Практичні поради щодо цього, створені за сприяння DSS 380 Kyiv – школи цифрової безпеки для правозахисників, громадських активістів, представників громадських організацій та ЗМІ, можна прочитати тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter