“Щоб народ не ох*євав”: вбитих в Україні російських військових везуть на батьківщину вночі та маленькими партіями

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Щоб приховати великі втрати серед особового складу армії РФ, вбитих українськими захисниками російських окупантів везуть додому вночі та маленькими партіями.

Про це стало відомо з чергового перехоплення телефонних розмов росіян, оприлюдненого СБУ.

Тіло російського військового лежить у полі на Київщині. Фото: Los Angeles Times/Polaris

Есбівці не уточнили, коли саме відбулась розмова двох російських військових, однак зазначили, що запис зробили у Запорізькій області. 

Чоловічий голос на записі розповідає, що з його роти, в яку входило близько сотні солдатів, живими залишилось лише два десятки й дев’ятеро написали заяви про відмову виконувати накази. Один з чоловіків запитує у співрозмовника, чи він відправляв солдата на прізвище Макєєвич, тіло якого ще треба упізнати. 

“Дружина переживає, його вже 6 днів везуть”, – каже він.

“Їх маленькими пачками везуть, щоби народ не ох*євав. І вночі”, – відповідає йому співрозмовник. 

Станом на 2 травня, за даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати особового складу російської армії склали вже 23 тисячі 800 осіб. Водночас російське військово-політичне керівництво ретельно приховує від своїх громадян реальну кількість вбитих та полонених українськими військовими окупантів.

Всього двічі від 24 лютого Міністерство оборони РФ повідомляло про загиблих: 2 березня їх нібито було 498 осіб, а 25 березня – 1351. 

Нещодавно видання “Медіазона” провело дослідження, аби узагальнити портрет російського солдата, якого керівництво Росії відправляє на війну в Україну. Журналісти опрацювали дані щодо 1700 загиблих та дійшли висновку, що зазвичай керівництво РФ відправляє молодиків з бідних регіонів країни.

Так, найвищі втрати фіксують у двох республіках: Дагестані та Бурятії, де медіанна зарплата ледве перевищує 20 тисяч рублів (6,7 тисячі гривень). При цьому інформації щодо загиблих солдатів з Москви та Санкт-Петербурга, де сумарно живе понад 12% населення Росії, практично немає.

Також журналісти з’ясували, що між загибеллю в Україні та похороном військових у Росії іноді минає значний час — найчастіше він становить близько двох тижнів.

Наприкінці березня президент України Володимир Зеленський, розмовляючи з журналістами опозиційних російських видань, розповів, що влада Росії взагалі не цікавиться питанням вивезення тіл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter