Ще одного російського військового судитимуть за знущання з цивільного в Лукашівці на Чернігівщині

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт стосовно військовослужбовця збройних сил РФ за фактом порушення ним законів та звичаїв війни в Чернігівській області торік. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Імені російського військового не називають, але раніше на сайті Офісу генерального прокурора публікували підозру щодо росіянина на ім’я Олександр Дударев

Він військовослужбовець 74 окремої мотострілецької бригади 41 загальновійськової Червонопрапорної армії ЗС РФ, а службу проходив у військовій частині №21005. Разом з іншими російськими військовими він торік перебував у селі Лукашівка на Чернігівщині, що за 20 кілометрів від Чернігова. 

У російській окупації населений пункт був з 9 до 30 березня. 

За даними слідчих, 14 березня підозрюваний з ще одним окупантом незаконно затримали місцевого мешканця. Спочатку від чоловіка намагалися дізнатися щось про розташування позицій ЗСУ, однак, не отримавши інформації, вивели на територію присадибної ділянки, повалили на землю та почали бити по тілу.

Підозрюваний бив затриманого прикладом автомата по голові, внаслідок чого зламав йому лобний відросток виличної кістки. Інший росіянин вистрілив чоловіку в ногу. 

Якщо суд визнає Дударева винним, то він може отримати позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

У Лукашівці, де трапився випадок, російські військові облаштували свій штаб у Вознесенській церкві початку XX століття. Після деокупації там знайшли тіла цивільних. 

Загалом правоохоронці відкрили 16 кримінальних проваджень, пов’язаних з воєнними злочинами росіян у Лукашівці. 

Лукашівка невдовзі після деокупації. Фото: cheline.com.ua

Дударев не єдиний російський військовий, якого переслідують за катування цивільних у Лукашівці. Торік влітку підозри отримали троє інших росіян, які побили місцевого чоловіка, погрожуючи вбити родину, а потім облили його уайт-спіритом та погрожували підпалити. 

Нагадаємо, що судитимуть російського військового Олексія Улецького, який торік на Чернігівщині вистрілив у цивільних, щоб налякати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter