Ще 172 людини, які були у російському полоні, отримають по 100 тисяч гривень державної допомоги

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Ще 172 звільнених з російського полону та 368 родин осіб, яких досі незаконно утримує РФ, зможуть отримати по 100 тисяч гривень державної допомоги.

Таке рішення ухвалили 18 квітня на засіданні спеціальної комісії при Мінреінтеграції, повідомляє Кримська правозахисна група.

На цьому засіданні члени Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України розглянули найбільшу кількість звернень за весь час її роботи.

Правозахисна організація повідомляє, що Мінреінтеграції перерахує їм кошти після отримання від звільнених з полону необхідних документів.

Комісія також визнала 64 людини, які подали заяви та підтверджувальні документи, членами сімей полонених.

Як відомо, комісію створили при Мінреінтеграції у грудні 2022 року на виконання закону “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звернула уваги на нову форму заяви для Комісії. Вона повідомила, що Кримська правозахисна група надає потерпілим родинам, чиїх рідних росіяни незаконно утримують у тимчасово окупованому Криму.

Правозахисна організація також консультує тих потерпілих родин, рідних яких росіяни вивезли до Криму з Херсонської та Запорізької областей.

Громадян просять звертатися до Кримської правозахисної групи у фейсбуку або електронною поштою crimeahrg@gmail.com.

Раніше правозахисники констатували, що в Україні досі повністю не запрацював профільний закон про державний захист бранців Кремля. Забезпечення повноцінного виконання цього закону увійшло до дорожньої карти на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Цей документ підготувала Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter