Сексисти в політиці й ЗМІ: кого цьогоріч номінували на антипремію “Це яйце”

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Активісти обрали короткий список номінантів на антипремію “Це яйце”, яка щороку вручається за найбільш сексистське висловлювання та найбільш сексистський матеріал.

Про це виданню ZMINA повідомили в оргкомітеті премії.

Організатори зазначають, що після отримання десятків заявок із номінантами через онлайн-форму професійна комісія шляхом голосування обрала сім кандидатур у номінації “Сексистське висловлювання” і вісім – у номінації “Сексистський матеріал”.

Так, до номінантів за сексистське висловлювання потрапили такі політики та діячі.

Очільник партії “Слуга народу” народний депутат Олександр Корнієнко та керівник однойменної фракції народний депутат Давид Арахамія, які під час обговорення своєї колеги по фракції Ірини Аллахвердієвої назвали її “робочою бабою, як корабельна сосна”.

Генеральний директор ТК “Футбол” Олександр Денисов за висловлювання на адресу судді Катерини Монзуль, де крім інших стереотипів назвав її дівчиною зі сталевими яйцями:

“Я б хотів виступити на захист Катерини Монзуль. Мовляв, вона там довго приймає рішення, дивиться в монітор. Не чоловіча це справа, підганяти дівчину. Ви що, ніколи не чекали дівчину? Чекали. З цим можна боротися? Ні. Дівчатам властиво довго збиратися. – Та потім Денисов додав: Так, рішення Монзуль буде приймати довше. Але лише тому, що має амбіції бути в Україні кращим арбітром. У тому числі найкращим серед мужиків. І в цієї дівчини, я вам скажу, сталеві нерви. Або, як у нас прийнято говорити у футболі, сталеві яйця. Катерина Монзуль не боїться приймати складні рішення, на відміну від мужиків”. 

Кандидат на посаду міського голови Одеси Євген Червоненко в програмі “Урядовий квартал”  систематично ображав депутатку від фракції “Слуга народу” Галину Янченко. Вона пішла зі студії після фрази “Ваш уровень – научиться правильно, сдвинув ноги, сидеть на ток-шоу, девушка”. 

Кандидатка на посаду міської голови Києва Ірина Верещук в інтерв’ю для видання сказала: “Коли я чую про ці “феміністичні рухи”, кажу їм: “В армію. І все стане на свої місця”. Водночас забувши, що саме боротьба феміністок дозволила жінкам голосувати, бути обраними на виборні посади, обіймати важливі пости у всіх інституціях. 

Начальник Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в Кривому Розі Павло Дабіжа в коментарі до допису депутатки Криворізької міської ради від об’єднання “Самопоміч” Людмили Бурман написав:

“Найбільше зло – це допустити жінок і дітей до прийняття важливих рішень, наприклад до голосування, який би вигляд не мали ці люди. Саме тому загальне виборче право і рівність чоловіків і жінок – це нісенітниця”. Наразі коментар видалено, проте ми не бачили публічного вибачення за ці слова. Скрін висловлювання зберігся в новині на сайті “Повага”.

Президент України Володимир Зеленський за висловлювання, які він дозволив собі на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України. Тоді Зеленський, який хотів поспілкуватись із присутніми в залі, попросив жінку першою поставити йому запитання, аргументуючи це “правильністю”. Коли на сексистський коментар очільника країни звернув увагу чоловік із залу, то Зеленський відповів йому: “Так, почекайте, ви ж не жінка, ви людина серйозна!” 

До номінантів за сексистський матеріал потрапили такі ЗМІ. 

ZIK

Колишня заступниця міністра інфраструктури Олександра Клітіна оголосила про створення власної партії “Україна проти корупції”. Своє відеозвернення експосадовиця записала з відкритим декольте, чим спровокувала хвилю обговорень та шеймінгу в соцмережах. Натомість в ефірі каналу ZIK влаштували опитування, справжні в неї груди чи штучні. 

“Страна.Юа”

Сексизм у заголовку “Новый глава Офиса президента назначил себе красивого пресс-секретаря. Фото”.

“Новини Черкащини” і “Таблоїд 18000”

Сексизм через применшення ролі жінки в заголовку “Дружина письменника з Черкас отримала нагороду за найкращу режисуру на американському кінофестивалі” та “Дружина письменника з Черкас отримала нагороду за найкращу режисуру”. Ідеться про українську режисерку Ірину Цілик, яка отримала нагороду американського фестивалю незалежного кіно “Санденс” – 2020 за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно за стрічку “Земля блакитна, ніби апельсин” та ще низку інших нагород міжнародних кінофестивалів. 

5 канал

5 канал випустив в ефір матеріал про те, що кухар на станції “Академік Вернадський” Василь Омелянович вчинив самогубство через нібито зраду коханої жінки. У сюжеті 5 каналу ведуча зазначає, що ексколеги Василя вважають, що це сталося, зокрема, через “ґендерний баланс у команді”. Що не так з подібними сюжетами, детально обговорили під час онлайн-дискусії “Робота медіа та історія про загибель полярника на станції “Академік Вернадський”. 

galinfo.com.ua

Інформаційна агенція Гал-інфо опублікувала статтю з рубрики “Портрет кандидата”. Героїнею матеріалу стала Оксана Юринець – кандидатка від партії “Удар”. Матеріал супроводжувався ілюстрацією, що зображувала Оксану з великими губами та довгими нарощеними нігтями. Позаду неї було видно велику чоловічу тінь. Чоловіків Гал-інфо зобразила зовсім по-іншому. 

Програма “ТСН. Тиждень” каналу “1+1”

Журналісти програми “ТСН. Тиждень” на каналі “1+1” вирішили оригінальним способом пояснити українцям, що таке ґендерні квоти у виборчому законодавстві. У сюжеті, який виходив якраз у день виборів, замість того, щоб об’єктивно та збалансовано підійти до питання, телевізійники стереотипно подали інформацію про те, що, мовляв, ґендерні квоти – це про дружин відомих політиків, але аж ніяк не про професійних, освічених, самодостатніх кандидаток, яких на цих місцевих виборах у списках політичних партій було зареєстровано понад 100 тисяч. 

Сексистський сюжет про похід жінок у політику розглядається як політична технологія їхніх чоловіків, а не самостійна участь жінок у виборах. Він демонструє, як питання реалізації історичної 40-відсоткової ґендерної квоти можна зіпсувати непрофесійним підходом. Шкода, що журналісти не зрозуміли механізму позитивних дій та дотрималися традиційних і шкідливих уявлень про роль жінок в українській політиці. 

“Європейська правда” 

Видання “Європейська правда” опублікувало в себе матеріал із заголовком “Жінка для Байдена: як темношкіра кандидатка у віцепрезиденти США допоможе здолати Трампа”. Журналісти допускають гру слів, і роль Камали Гарріс сприймається неоднозначно. 

Так зване нагородження переможців антипремії “Це яйце” відбудеться 8 грудня, о 13:00, онлайн під час Zoom-конференції із трансляцією на Facebook-сторінці ZMINA та сторінках соціальних мереж організацій, які проводять цьогорічну антипремію. 

До складу відбіркової комісії ввійшли: 

  • Вікторія Єрмолаєва, головна редакторка сайту кампанії проти сексизму “Повага”, координаторка цьогорічної премії “Це яйце”; 
  • Тамара Марценюк, к. соц. н., доцентка кафедри соціології Національного університету “Києво-Могилянська академія”, ґендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини;
  • Єлизавета Кузьменко, голова ГО “Асоціація “Жінки в медіа”, членкиня Комісії з журналістської етики;
  • Гала Скляревська, заступниця шеф-редакторки “Детектора медіа”;
  • Наталія Лигачова, голова правління ГО “Детектор медіа”, шеф-редакторка порталу “Детектор медіа”;
  • Андрій Куликов, теле- та радіоведучий, співзасновник Громадського радіо та голова Комісії з журналістської етики;
  • Ірина Виртосу, журналістка Центру прав людини ZMINA;
  • Ірина Славінська, продюсерка радіо “Культура”;
  • Ірина Земляна, медіаекспертка Інституту масової інформації;
  • Ірина Тишко, координатокра проєкту #вибориБЕЗсексизму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter