Сенцову та Кольченку надали тимчасове житло

Дата: 09 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Звільненим політв’язням Олегу Сенцову та Олександру Кольченку надали тимчасове житло. 

Про це в інтерв’ю BBC розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

За її словами, наразі питання житла для звільнених бранців Кремля, які з об’єктивних причин не можуть повернутися додому в Крим, обговорюється з ними. 

“Ми організували тимчасове житло і для Олега, і для Кольченка. Щодо постійного житла – ми будемо вирішувати, президент уже поставив відповідне завдання, адже, безумовно, їм повертатися туди (до Криму. – Ред.) не можна. Адже в них є родини. Наприклад, у Олега Сенцова є мама, дітки, які теж хочуть бути зі своїм батьком”, – сказала Денісова. 

Також Омбудсман розповіла деякі деталі щодо подальшого процесу обміну між Росією та Україною: 

“У тих списках, які я передала пані Москальковій та тим органам, які займаються питаннями звільнення, було 150 наших громадян. Зараз була перша група з 35 осіб, яких уже повернули на батьківщину”.

За її словами, у списках на обмін є й кримські татари, яких Росія переслідує в окупованому Криму за сфабрикованими екстремістськими справами. 

“Вони теж у цьому списку, адже ми не можемо розділяти так, ніби це – українці, а це – кримські татари. Всі вони – громадяни України, і вони всі у списку. Ми про всіх піклуємося”, – додала Денісова. 

Зі свого боку в прокуратурі АРК уже повідомили, що обох політв’язнів найближчим часом викличуть у відомство для давання свідчень у справі щодо їх викрадення російськими силовиками. Водночас кожному з них також мають надати статус потерпілого. 

Як відомо, 7 вересня Україна та Росія провели масштабний обмін в’язнями, в межах якого звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter