Сенцов отримав премію імені Магнітського

Дата: 15 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Звільнений з російського ув’язнення на початку вересня режисер Олег Сенцов отримав міжнародну премію імені Сергія Магнітського.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Нагороду Сенцов отримав ще в листопаді минулого року, проте особисто не міг прийняти її, адже перебував у російській колонії. Церемонія вручення відбувалася в Лондоні. Відзнаку колишньому політв’язневі вручила американська телеведуча та дочка покійного сенатора Джона Маккейна Меган.

“Дякую за запрошення і цю вечерю. У в’язниці годують набагато гірше. Поки ми тут так добре їмо, хтось досі сидить у в’язниці. Тисячі росіян сидять за безпідставними обвинуваченнями і щонайменше сотня українців, звинувачених несправедливо, також сидить там. Щоразу, коли у мене в руках опиняється мікрофон, я згадую про них, адже забувати не можна”, – сказав Сенцов на церемонії вручення. 

Премія Магнітського присуджується з 2015 року за заслуги у сфері журналістських розслідувань і діяльність із боротьби за права людини. 

Нагадаємо, що Сергій Магнітський – російський аудитор, який заявляв про існування схем для масштабного розкрадання бюджетних коштів через незаконне повернення податків, організованих російськими чиновниками і силовиками. Звинувачувався в пособництві в ухилянні від сплати податків, у зв’язку з чим у 2008 році його заарештували. У слідстві проти Магнітського брали участь раніше звинувачені ним особи.

Перебуваючи під арештом, помер в ізоляторі “Матроська тиша” за сім днів до закінчення однорічного терміну, протягом якого його могли законно утримувати без суду. Ця смерть спричинила широкий міжнародний резонанс і стала приводом для ухвалення у 2012 році в США і пізніше в Канаді “Закону Магнітського”, який запровадив персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter