Сенцов не збирається судитись із Росією через своє викрадення та тортури

Дата: 10 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Звільнені політв’язні Олег Сенцов та Олександр Кольченко не збираються особисто судитися з Росією через своє викрадення у 2014 році та тортури. 

Про це вони повідомили на спільній пресконференції в Києві, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA.

Наразі кейс щодо викрадення Сенцова та Кольченка передали до ЄСПЛ разом зі справою України проти Росії. 

“Я вважаю правильним те, що наші справи злилися з тілом України в суді. Ми повинні своїм прикладом допомагати країні боротися в суді. Але особисто я не збираюся судитися і потерпілим себе не вважаю”, – сказав Сенцов. 

Фото: Єлизавета Сокуренко

У прокуратурі АРК вже встигли повідомити, що Олега Сенцова та Олександра Кольченка найближчим часом викличуть для давання свідчень у справі щодо їхнього викрадення російськими силовиками. У відомстві зауважили, що кожному з них мають надати статус потерпілого. 

Сенцов розповів, що в Криму на початку окупації він як активіст допомагав евакуювати з півострова українських військових та організовував акції протесту, зокрема напередодні референдуму, аби показати, що там є люди, які проти анексії. 

олександр кольченко Фото: Єлизавета Сокуренко

Зі свого боку Олександр Кольченко назвав те, що він потрапив до російської в’язниці, випадковістю:

“На моєму місці міг опинитися будь-хто, хто вів протестну діяльність у Криму в той час і був проти наступу на громадянські свободи. Можна сказати також, що я знехтував безпекою. Адже не думав, що можу бути цікавий спецслужбам”.

За словами Сенцова, вже після того, як інші затримані активісти під тортурами почали називати учасників активних протестних дій, Кольченко не поїхав з півострова, а перебував у місті, і його затримали прямо на вулиці.

Фото: Єлизавета Сокуренко

Сам Сенцов залишався, аби спробувати допомогти визволити тих, кого затримали. І навіть після свого затримання не думав, що російські силовики можуть висунути йому якість звинувачення:

“Я не думав, що мені щось висунуть, але вони вигадники великі. Коли мене затримали, я дізнався, що закатували Гену (Афанасьєва. – Ред.), – він не витримав. Хочу сказати, що витримати тривалі тортури – неможливо. Протягом короткого терміну – ще можна, а протягом тривалого – ні. Якби так вийшло, що я був би менш медійною людиною і мене відвезли б на підвал, то це було б питання часу, коли я зізнаюсь. Це методи НКВС, і вони нікуди не поділися”. 

Він додав, що те, що робили з ним, є лише невеликим епізодом порівнюючи з тим, що робили зі Станіславом Клихом та Миколою Карпюком у Владикавказі. Адже “там хлопці пройшли через пекло”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter