Сенцов досі перебуває в московському СІЗО

Дата: 30 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Український політв’язень Олег Сенцові Олег Сенцов активно протестував проти окупації Криму, а в березні 2014 року його затримали російські силовики та звинуватили в тому, що він нібито хотів підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі та підпалити офіс колишньої Партії регіонів. На суді він заявив про тортури та політичне переслідування. Згодом суд дав українцю 20 років в’язниці. У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів. Він протестував 140 днів, але припинив, коли йому погрожували почати примусове годування. досі перебуває в СІЗО “Бутирка” в Москві. 

Про це повідомляє російське видання “Інтерфакс”. 

За даними джерел видання, Сенцова помістили до ізолятора вчора. 

“Його ще вчора помістили в спецблок Бутирського ізолятора, відомого як СІЗО-2, і, як і раніше, він перебуває там”, – зазначило джерело журналістів. 

29 серпня про переведення Сенцова до Москви повідомила низка українських та російських видань. Проте точного місця тримання українського політв’язня жодне з медіа не називало. Джерело “Інтерфаксу” зазначило, що ця інформація суворо конфіденційна, а тому журналісти не могли знайти режисера, оскільки його помістили в спецблок Бутирської в’язниці, який практично недоступний для інших.

Водночас російське видання “ТАСС” повідомляє, що росіяни, яких українська сторона збирається обміняти на незаконно засуджених в РФ українців, досі перебувають у різних СІЗО в Україні. 

“Українські полонені сидять на базі і в СІЗО. Мені поки не відомо, що вони сьогодні взагалі рухаються на обмін”, – зазначив у коментарі медіа адвокат росіян Валентин Рибін. 

За його словами, обмін, імовірно, відбудеться у вівторок, 3 вересня. 

У зв’язку з тим, що останніми днями в медіа та серед активістів і чиновників ширяться різні новини щодо обміну, Служба безпеки України та Офіс президента встигли пояснити, що процес взаємного звільнення ще триває. Поширення новин про його завершення в обох відомствах назвали дезінформацією та грою з емоціями суспільства. 

Як відомо, наприкінці липня цього року Офіс президента України Володимира Зеленського запропонував Росії одночасно звільнити головного редактора “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського, якого звинувачують у державній зраді, та українського режисера Олега Сенцова, якого вже шість років незаконно утримують у російській в’язниці.

Напередодні суд звільнив Вишинського з-під варти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter