СБУ викрила росіянина, що поширював антиукраїнські фейки в мережі

Дата: 22 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Працівники СБУ викрили на Сумщині російського журналіста, який адміністрував та наповнював новинами антиукраїнські спільноти в інтернеті.

Про це відомство повідомило на офіційній сторінці у Facebook.

Виявилось, що чоловік з 2015 року працював на території України у складі так званого “антиукраїнського центру”.

“Минулого тижня Facebook видалив величезну тролеферму, модератори та учасники якої знаходилися в Росії. Під виглядом українців російські тролі розганяли “зраду” та сприяли нагнітанню суспільно-політичної обстановки всередині нашої країни. Провокативні публікації, що надходили з фіктивних акаунтів, були підкріплені висновками “авторитетних спеціалістів”. Такого псевдоексперта викрили співробітники СБУ. У публікаціях від імені вигаданих експертів росіянин створював негативний образ керівництва України, сприяв дискредитації органів державної влади, агітував за зміну конституційного ладу. Іншим напрямом його діяльності було інспірування сепаратистських настроїв у західних регіонах”, – йдеться в повідомленні.

СБУ наголошує, що чоловік їздив до Чернівецької та Закарпатської областей, де записував інтерв’ю із представниками румунської та угорської нацменшин, прихильниками неорусинства.

“У подальшому ці сюжети використовувались російською пропагандою для створення негативного медійного образу української влади”, – розповіли правоохоронці.

Нещодавно суд у Львові арештував депортовану з Росії журналістку Олену Бойко (Віщур), яка виступала як експертка на пропагандистських шоу в РФ. Із 2014 року жінка почала поширювати в мережі антиукраїнські матеріали, а згодом поїхала на окуповані території Донбасу. З березня 2016 року журналістка неодноразово виступала на російських політичних ток-шоу, де критикувала чинну владу України, а також відкрито підтримувала збройні формування на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter