СБУ провело обшуки в справі Гандзюк у ексзаступника голови Херсонської ОДА Рищука

Дата: 19 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України сьогодні провела обшуки в будинку та офісі колишнього заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука.

Про це повідомив сам Рищук на своїй фейсбук-сторінці.   

“Прилетів до Києва, і вже через півгодини я дізнався, що у мене вдома, на території кінного клубу, в приміщенні офісу відбуваються обшуки, які проводить СБУ. Мене знову намагаються прив’язати до історії з Гандзюк, хоча два тижні тому Генпрокуратура сказала, що жодних доказів причетності моєї немає і не може бути”, – заявив Рищук.

У коментарі Центру прав людини ZMINA речниця СБУ Олена Гітлянська підтвердила факт обшуків і те, що вони відбулися саме в межах розслідування справи Гандзюк. Водночас вона відмовилася повідомляти будь-які деталі та коментувати, чи пов’язані обшуки з новими свідченнями засуджених виконавців нападу, які підписали угоду зі слідством.

“Поки не завершиться розслідування, ми нічого коментувати не будемо”, – сказала Гітлянська.

Сам Рищук пов’язав раптові обшуки з виборами.

“Я бачу, що вибори почалися. І я ніколи не думав, що так цинічно і безпринципно будуть використовувати ім’я дівчини, яка загинула так страшно, в боротьбі з конкурентами на виборах”, – додав він.

Зокрема, він назвав прізвище Булюка, який “неодноразово натякав і погрожував, щоб я пішов з округу”. Віталій Булюк є заступником голови Херсонської облради і потенційним конкурентом Рищука на 186-му виборчому окрузі в Скадовському районі.

СБУ біля будинку Рищука / фото Сергія Нікітенка

Як відомо, активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” уже пів року називають прізвище Рищука серед замовників убивства херсонської активістки. Водночас генпрокурор Юрій Луценко неодноразово стверджував, що немає доказів причетності Рищука до нападу на Гандзюк.

Заразом Луценко заявляв про ймовірну причетність Рищука до підпалу та незаконного вирубування лісу в Олешківському районі. А Гандзюк у своїх дописах звинувачувала обласних високопосадовців у незаконних вирубуваннях, і це, за версією слідства, стало однією з причин нападу на неї.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада внаслідок опіків вона померла.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосив вирок п’ятьом виконавцям нападу. Обвинувачення погодилося на менші терміни, ніж передбаченні ККУ, оскільки виконавці підписали угоду зі слідством. Речник ГПУ Андрій Лисенко в коментарі Центру інформації ZMINA висловив припущення, що ця угода дозволить отримати від засуджених нові свідчення щодо замовників.

Підозру як замовнику злочину в лютому вручили лише одній особі – голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. Також оголошено підозру ймовірному посереднику між замовником і виконавцями раніше судимому за серійне вбивство Олексію Левіну, який переховується за кордоном.    

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter