СБУ продовжує практику незаконного утримання людей, пов’язаних із конфліктом на сході – ООН

Дата: 19 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Монітори ООН зафіксували в Україні випадки тримання під вартою без належної реєстрації людей, затриманих за обвинуваченнями, пов’язаними з конфліктом на сході.

Про це йдеться у звіті за травень-серпень 2018 року.

Зокрема, експерти згадують про випадок, що стався в червні цього року.

“20 червня 2018 року мешканця Харцизька утримували у Бахмутському і Краматорському управліннях поліції без офіційного оформлення затримання або висунення обвинувачення і без контактів з адвокатом. Упродовж цього періоду люди у військовій формі, як повідомлялося, завдавали йому ударів кулаками, били різними предметами та погрожували ножем, вимагаючи, щоб він “написав правду”. Його допитували, примушуючи укласти угоду про визнання вини, і обвинуватили у членстві в озброєній групі”, – розповіли монітори.

Місія ООН задокументувала шість випадків, коли ймовірних або фактичних членів збройних формувань незаконно утримували співробітники СБУ.

“Утримувалися у неофіційних місцях тримання під вартою, поки їхні затримання не були належним чином оформлені. Четверо з вищезгаданих осіб розповіли, що їх піддавали катуванням, жорстокому поводженню, сексуальному насильству і (або) погрозам подальшим фізичним насильством”, – йдеться у звіті.

Також монітори розповіли про випадок, коли в місті Красноармійську люди у військовій формі викрали громадянина Росії задля, як вони повідомили, обміну: “Зав’язали йому очі та перевезли в Красноармійське АТП (автотранспортне підприємство – ред.), де він, за повідомленнями, провів два дні, прикований наручниками до залізного ліжка. 18 червня співробітники СБУ запропонували йому два варіанти – або повернутися під варту до СІЗО, або “зникнути”. Його привезли на засідання суду, під час якого він через побоювання погодився, щоб його знов узяли під варту”.

В ООН зазначають, що занепокоєні відсутністю дієвого розслідування порушень прав людини, пов’язаних із конфліктом, а саме свавільного затримання, катування і жорстокого поводження на території, яка контролюється українським урядом.

“Розслідування є неефективними, зокрема не вживаються практичні кроки для розслідування тверджень про катування і жорстоке поводження. Наприклад, в одному випадку затримана особа подала декілька скарг, стверджуючи, що її вісім днів неофіційно тримали від вартою, піддаючи жорстокому поводженню. Військова прокуратура Донецького гарнізону порушила кримінальну справу за вищезгаданими скаргами, але двічі закривала провадження”, – зазначили експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter