СБУ завадила російським спецслужбам організувати в Україні постановні “акції протесту” до Дня Незалежності

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України запобігла планам ФСБ використати родичів українських військових для проведення напередодні Дня Незалежності постановних мітингів у Київській, Житомирській і Полтавській областях. Такими “акціями протесту” Росія хотіла загострити соціально-політичну ситуацію в Україні.

Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Фото: Служба безпеки України

За задумом російських спецслужб, “мітингувальники” мали активно критикувати та засуджувати військове командування України, а організатори планували відзняти це на відео. Так вони прагнули створити “потрібний контент” для російських пропагандистів, а ті – максимально поширити його через інтернет і підконтрольні їм ЗМІ. 

Як встановила СБУ, організаторами псевдоакцій мали стати колишні учасники громадської організації “Журналісти Стремоусова”. Вони мають подібний досвід, оскільки ще на початку 2022 року провели низку замовних мітингів у Києві.

Наразі їхній лідер Кирило Стремоусов виконує обов’язки заступника окупаційної військово-цивільної адміністрації в Херсоні. І за матеріалами СБУ йому ще на початку повномасштабного вторгнення повідомили про підозру в державній зраді.

За наявною інформацією, ФСБ продумувала “акції” заздалегідь. Відомо, що співробітники російських спецслужб вийшли на новий контакт із координаторами Житомирського та Полтавського осередків руху Стремоусова в травні 2022 року.

Пізніше їм поставили завдання організувати масові “протестні акції” біля обласних військкоматів за участю матерів воїнів ЗСУ. Однак завдяки втручанню СБУ колишні поплічники Стремоусова відмовилися від виконання завдань ФСБ.

Нагадаємо, що правоохоронці викрили агентурну групу російського ГРУ, яка коригувала ракетні удари по Запоріжжю та збирала дані про дислокацію та переміщення Сил оборони України на півдні. Організаторкою агентурної групи є мешканка тимчасово окупованого Мелітополя, яку завербували російські спецслужби для проведення підривної діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter