СБУ затримала куратора бойовиків “ДНР”, ймовірно причетного до збиття рейсу МН-17

Дата: 08 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України затримала в Києві чоловіка, який був одним з кураторів бойовиків так званої “ДНР” та, ймовірно, причетний до збиття над Донбасом літака рейсу МН-17.

Про це повідомили у відомстві. 

За даними слідчих, протягом 2014–2020 років Андрій Миколайович К. здійснював функції одного з “кураторів” керівників так званої “ДНР” за лінією російської розвідки. Так, зокрема, він брав активну участь у створенні “Розвідувального управління ДНР” та інших підрозділів зазначеної терористичної організації, а також керував агентурною мережею, яка за його наказами мала вчинити низку терористичних актів та диверсій на підконтрольній українському уряду території.

За даними Офісу генпрокурора, керівники та представники так званого “Розвідувального управління ДНР” безпосередньо причетні до збиття пасажирського літака “Боїнг-777” Малайзійських авіаліній рейсу MH-17, внаслідок чого загинуло 298 осіб. Водночас слідчі СБУ запевняють, що в них є записи телефонних розмов чоловіка, які розкривають деталі міжвідомчих війн між ГРУ та ФСБ за контроль над “керівниками” бойовиків “ДНР”.

“Фігуранти записів у свої розмовах згадують прізвища директора ФСБ Олександра Бортникова та його заступників Андрія Бурлаки й Сергія Смирнова, помічника президента РФ Владислава Суркова, керівників “ДНР” Олександра Захарченка, Олександра Бородая та інших. Важлива частина оприлюднених записів – розмови К. з генерал-майором ГРУ Сергієм Дубінським (позивний Хмурий) та Леонідом Харченком (позивний Крот), яких оголошено в міжнародний розшук у справі рейсу MH-17, збитого в липні 2014 року”, – розповіли правоохоронці. 

Затриманий Андрій К. та голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ Сергій Дубинський

Затриманому інкримінують статтю щодо “створення терористичної групи чи терористичної організації”. Найближчим часом йому планують вручити підозру. 

Нагадаємо, що в червні в Гаазі відновили слухання в межах судового процесу в справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН-17. Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter