СБУ викрила в Києві групу послідовників австралійського терориста Тарранта, очолюваних “Гітлером”

Дата: 06 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України припинила в Києві діяльність неонацистської терористичної групи – послідовників австралійського терориста Брентона Тарранта.

Про це повідомили у відомстві. 

Фото: СБУ

Як розповіли правоохоронці, лідером угруповання є зловмисник на прізвисько Гітлер. Він організував конспіративну мережу з масового розповсюдження матеріалів, зокрема “маніфесту” Тарранта із закликами та інструкціями щодо вчинення терактів на расовому і релігійному ґрунті.

Спеціально для поширення ідей “маніфест” Тарранта переклали та друкували українською і російською мовами. У СБУ зазначили, що така діяльність угруповання неодноразово спричиняла гострокритичні відгуки від зовнішньополітичних відомств Австралії та Нової Зеландії.

“Правоохоронці отримали докази причетності “Гітлера” до злочинної діяльності. Також вилучено друковані видання “маніфесту”, засоби зв’язку та оргтехніку, із використанням якої поширювали терористичні матеріали, а також неонацистську символіку”, – розповіли в службі. 

Наразі лідеру угруповання повідомили про підозру за “публічні заклики до вчинення терористичного акту” та розв’язують питання щодо запобіжного заходу для нього. 

Нагадаємо, що влітку минулого року співробітники СБУ також викрили неонацистський радикальний осередок, який очолював громадянин Російської Федерації. Слідчі тоді теж вказували на те, що учасники групи були послідовниками ідеології терориста Брентона Тарранта. Наприкінці минулого року в одному з поштових відділень Київської області СБУ вилучила партію його “маніфестів”.

Відомо, що австралійський масовий убивця Брентон Таррант відкрив 15 березня 2019 року стрілянину в мечетях Крайстчерча, унаслідок якої він убив 51 мусульманина й ще 49 поранив.

Згідно з даними ООН, за останні п’ять років кількість терористичних актів, які вчинили люди, пов’язані з праворадикальними рухами або ідеологією, зросла на 320%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter