СБУ викрила “ботоферму” на вісім тисяч акаунтів, яка поширювала фейки про Україну

Дата: 17 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України припинила в п’яти містах діяльність мережі “ботоферм”, яка, ймовірно, контролювалася російськими спецслужбами.

Про це повідомили у відомстві. 

За інформацією правоохоронців, члени мережі, як працювала в Києві, Харкові, Дніпрі, Дубно (Рівненської області) та Ірпені (Київської області), зареєстрували понад 8 тисяч активних фейкових акаунтів у популярних соцмережах. Через них зловмисники поширювали недостовірну інформацію про ситуацію в Україні, підбурювали до протестних настроїв, залякували населення, розсилали повідомлення про мінування об’єктів критичної інфраструктури та вчиняли інформаційні атаки на акаунти українських високопосадовців. Через акаунти також розповсюджували вогнепальну зброю, вибухові пристрої, наркотичні засоби.

СБУ виявила, що реєстрували акаунти через російські онлайн-сервіси, які надавали послуги віртуальних мобільних номерів. 

“Частина обладнання використовувалася зловмисниками для нелегального переправлення телефонного трафіку незаконно створених “операторів” “Фенікс” і “Лугаком”, які функціонують на тимчасово непідконтрольних територіях, на мережі вітчизняних операторів. За інформацією спецслужби, цими “послугами” користувалися “ватажки” незаконних збройних формувань так званих “ЛНР” і “ДНР”, – розповіли слідчі. 

Під час обшуків у п’яти містах силовики вилучили комп’ютери, GSM-модеми, шлюзи та понад 22 тисячі SIM-карток операторів стільникового мобільного зв’язку України. Також правоохоронці вилучили чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували провокативні коментарі під публікаціями українських політичних діячів.

Наразі в СБУ перевіряють версію щодо причетності до організації протиправної діяльності спеціальних та розвідувальних органів РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter