СБУ встановила особи хакерів, які здійснили понад 5 тисяч атак на держоргани

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Кіберфахівці Служби безпеки України встановили хакерів всесвітньо відомого угруповання “ARMAGEDON”, яке здійснило понад 5 тисяч кібератак на державні органи та об’єкти критичної інфраструктури нашої країни.

Про це повідомляється на сторінці СБУ.

Фрагмент перехоплених перемовин між співробітниками ФСБ РФ. Джерело: скриншот з відео СБУ

Ними виявилися офіцери так званого “кримського” ФСБ і зрадники, які перейшли на бік ворога під час окупації півострова Росією 2014 року.

Українській спецслужбі вдалося поіменно встановити зловмисників, перехопити їхні розмови, а також отримати неспростовні докази їхньої причетності до атак.

“І це при тому, що вони використовували власні вірусні програми ФСБ, а також засоби анонімізації та “прикриття” у мережі Інтернет”, – говориться в повідомленні.

Наразі п’ятьом учасникам хакерської групи оголошено про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України – “Державна зрада”.

За інформацією СБУ, “ARMAGEDON” – це спеціальний проєкт ФСБ РФ, який прицільно “працював” по Україні. Цей напрям роботи координується 18-м Центром ФСБ (Центр інформаційної безпеки) з дислокацією в Москві.

З початку російської агресії проти України цей підрозділ здійснив понад п’ять тисяч кібератак і намагався вразити понад півтори тисячі урядових комп’ютерних систем. Основними цілями зловмисників були:

  • контроль над об’єктами критичної інфраструктури (електростанції, системи тепло- та водопостачання);
  • викрадення та збір розвідувальних даних, у тому числі інформації з обмеженим доступом (сектор безпеки та оборони; державні установи);
  • проведення акцій інформаційно-психологічного впливу;
  • блокування інформаційних систем.

СБУ заявила про проведення слідчих дій та експертних досліджень для притягнення співробітників ФСБ до відповідальності за відповідними статтями ККУ, а також заходів з локалізації та нейтралізації кіберагресії РФ проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter