СБУ повідомила про підозру “міністрам ДНР”, які організовували депортацію українських дітей до Росії

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці продовжують викривати керівників окупаційних адміністрацій у захоплених районах Сходу України. Так, у результаті слідчо-оперативних дій вони зібрали докази вини ще двох “посадовців” псевдодержавних утворень на тимчасово окупованих територіях Донеччини.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: СБУ

Підозрюваними є “міністр охорони здоровʼя” та “міністр доходів та зборів” так званої “ДНР”. Ці двоє російських громадян входять до найближчого оточення ватажка бойовиків Дениса Пушиліна і за його “протекцією” були призначені до керівних лав окупаційних органів у липні цього року.

Як зазначають правоохоронці, саме вони причетні до організації примусового вивезення українських дітей-сиріт з тимчасово захоплених районів Донеччини до РФ під виглядом поїздок до дитячих таборів.

Також керівник окупаційного “міністерства охорони здоровʼя” займався переформатуванням медичної галузі регіону під потреби Росії. За його вказівкою переоблаштовують місцеві лікарні у військові шпиталі для прийому поранених окупантів.

Водночас очільник “міністерства фінансів ДНР” займається питаннями перелаштування промислових потужностей регіону для забезпечення потреб воєнно-промислового комплексу та військових угруповань РФ.

Слідчі повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Наразі підозрювані перебувають на тимчасово окупованій території Сходу України. Однак СБУ встановила місця їх перебування і проводить заходи для притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію російської федерації та Білорусі, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію російської федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника, отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема, в Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter