СБУ посилила підозру кримському моряку Денису Карпову через постачання для війни проти України військової техніки та снарядів

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

35-річний моряк, громадянин України Денис Карпов із тимчасово окупованого Севастополя, добровільно обійняв посаду капітана російського морського вантажного судна SPARTA-IV, на якому протягом 2022–2023 років доставляв військову техніку і реактивні снаряди для геноцидальної війни РФ проти українців із сирійського порту Тартус. 8 січня головне слідче управління СБУ посилило йому заочну підозру в державній зраді й веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Карпов Денис Миколайович (Karpov Denys Mykolayovych, Karpov Denis Nikolaevich), 17 травня 1988 р. н., уродженець і мешканець Севастополя, 9 квітня 2014 року отримав паспорт громадянина РФ.

Повідомляється, що у 2015-2016 роках він працював старпомом на вантажному поромі “Новоросійськ”, який заходив до тимчасово окупованого РФ Криму і перевозив вантажі з Сирії до Росії.

Не пізніше вересня 2022 року Карпов добровільно обійняв посаду капітана морського вантажного судна (суховантажного) SPARTA-IV (IMO 9743033, прапор – РФ, судновласник – ТОВ “Оборонлогістика” (рос. ООО “Оборонлогистика”, ІПН 7718857267, ОДРН 1117746641572). На цьому судні він на підставі підроблених товарно-транспортних і вантажних документів транспортував засоби ураження, про що він особисто знав, а також озброєння і військову техніку з морського порту Тартус Сирійської Арабської Республіки через турецькі протоки Дарданелли й Босфор.

Повідомляється, що 30 листопада 2022 року судно SPARTA-IV під керуванням капітана Карпова прибуло до сирійського порту Тартус і завантажило близько 200 одиниць некерованих реактивних снарядів. 9 грудня 2022 року судно пройшло протоку Босфор і в супроводі морського корвета 12 грудня дісталося військово-морської бази у Новоросійську. З 10-го по 12 грудня судно йшло з вимкнутою системою радіопеленгування сигналу бортової станції АІС. 

5 квітня 2023 року судно SPARTA-IV знову прибуло до порту Тартус для завантаження невстановленої українськими слідчими кількості ракетних пускових установок і броньованих гусеничних бойових машин. В умовах конспіративності судно 12 квітня пройшло турецьку протоку Босфор і 15 квітня прибуло до Новоросійська.

В обох випадках доставлені до російського порту військову техніку і реактивні снаряди згодом перевезли до тимчасово окупованого Криму для подальшого ведення війни проти України.

За скоєний злочин Денису Карпову заочно повідомлено підозру у веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій – за ч. 2 ст. 437 і державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч. 2 ст. 111 КК України. Санкції статей передбачають довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

SPARTA-IV – це суховантажне судно загального призначення, призначене для транспортування різноманітних товарів, матеріалів, виробів. Збудовано у 2018 році та належить Російській Федерації, під прапором якого й ходить. Порт приписки судна – Новоросійськ. Цей суховантаж – одне з чотирьох суден, що належать ТОВ “СК “Юг”, російській судноплавній компанії, що займається перевезенням військової техніки. Ця компанія, як і саме судно, потрапили під санкції уряду США через розв’язану війну РФ в Україні.

Як відомо, Туреччина допомагає Російській Федерації обходити санкції та посилювати економіку країни-агресора. 

Напередодні Центр протидії дезінформації при управлінні президента Туреччини заявив, що Туреччина не дозволила тральщикам, подарованим Україні Великою Британією, пройти через турецькі протоки в Чорне море. 

У відомстві нагадали, що Туреччина як гарант чорноморських проток Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре закрила їх “для військових кораблів сторін, що воюють – Росії та України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter