СБУ вилучила партію екстремістського маніфесту австралійця Тарранта, який убивав мусульман

Дата: 17 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В одному з поштових відділень Київської області СБУ вилучила партію маніфестів “Велика заміна” австралійського терориста Брентона Тарранта і Австралійський масовий убивця, що відкрив 15 березня 2019 року стрілянину в мечетях Крайстчерча, унаслідок якої він убив 51 мусульманина й ще 49 поранив.. Замовником виявився колишній співробітник правоохоронних органів сусідньої держави, тож відомство підозрює провокацію іноземних спецслужб. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

Фото: пресслужба СБУ

Як встановили правоохоронці, заборонені книжки друкували кількома мовами в підпільних друкарнях. 

“Протягом листопада чоловік замовив три партії книг. Аванс перерахував на банківську картку. Він також оплачував відправлення товару через одного з поштових операторів”, – йдеться в повідомленні. 

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України, слідчі провели обшуки за місцем проживання причетних осіб та роботи підпільної “поліграфії”. Там виявили мобільні пристрої, комп’ютерну техніку з доказами друку маніфесту, його зразки та поліграфічне обладнання.

“Поставка з нашої країни екстремістської літератури могла призвести до дискредитації України на світовій арені, а також спланованої акції в пропагандистських ЗМІ для звинувачення нашої країни в розпалюванні протестних заходів на території іноземних держав. CБУ перевіряє можливу причетність до організації поставок книжок спецслужби сусідніх країн для цілеспрямованої провокації проти України”, – зазначають в органі.

Наразі правоохоронці вирішують, чи притягати до відповідальності двох громадян України, причетних до виготовлення забороненої літератури.

Нагадаємо, що влітку співробітники СБУ викрили та припинили діяльність неонацистського радикального осередку, який очолював громадянин Російської Федерації. За даними досудового слідства, учасники групи є послідовниками ідеології австралійського терориста Брентона Тарранта, який пропагував етнічний і культурний геноцид, закликав до терактів та масових убивств. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter