СБУ оголосила про підозру окупаційному посадовцю за вербування кримських дітей до “Юнармії”

Дата: 25 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Ексголові окупаційного “комітету молодіжної політики Республіки Крим” Сергію Селімову повідомили про підозру за вербування дітей до “Юнармії”.

Про це інформує Служба безпеки України.

Слідчі вказують, що, перебуваючи на “посаді”, фігурант виконував вказівки кремля щодо масового залучення місцевих школярів до російської мілітарної організації “Юнармія”.

“Для цього Селімов очолював кримську “філію юнармійців”, що готує завербованих дітей до війни проти України“, – мовиться в повідомленні.

Як стверджується, в установі навчають школярів тактики ведення бою та проводять вогневу та диверсійно-розвідувальну підготовку учнів.

Навесні 2022 року фігурант почав публічно виступати на підтримку війни проти України, наголошується в повідомленні. Селімов, зокрема, знімався для російського телебачення та поширював повідомлення на власній сторінці у вконтакті.

Селімову повідомили про підозру за трьома статтями КК України:

  • ⁠ч. 1 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

“Юнармія” – дитячо-юнацький військово-патріотичний рух, створений міністерством оборони РФ, який почав діяти в Криму з 2016 року. Там організовано 874 загони “Юнармії”, до яких Росія залучила близько 29 тисяч дітей.

Організацію внесено до списку санкцій США через “підтримку зусиль Росії щодо підриву суверенітету і територіальної цілісності України шляхом мілітаризації та ідеологічного оброблення школярів”. Також вона перебуває в санкційних списках України, Канади та Швейцарії.

Раніше Центр національного спротиву (ЦНС) заявив, що Росія активно розвиває мережу установ мілітаризації молоді в тимчасово окупованому Криму, зокрема нарощує діяльність “Юнармії” та хоче відкрити центр військово-патріотичного виховання молоді “Авангард”. 

За даними ЦНС, Кремль вирішив створити в кожному муніципальному утворенні суб’єктів РФ зональні центри військово-патріотичного виховання та підготовки громадян до військової служби. Особливо активно, як стверджується, нарощується діяльність регіональних відділень всеросійського дитячо-юнацького громадського руху “Юнармія”.

“Дані програми форсованими методами впроваджуються на ТОТ України, де окупанти намагаються спочатку змінити самоідентифікацію молоді, зробити їх більш прихильними до російського панування, а потім залучити до лав своїх силових структур та окупаційних військ”, – мовиться в повідомленні.

Повідомляється також про намір окупаційної влади протягом 2025–2027 років створити в парку “Патріот” у тимчасово окупованому Севастополі  навчально-методичний центр військово-патріотичного виховання молоді “Авангард”. Його головна мета – організація військово-патріотичного виховання молоді та популяризація військової та іншої держслужби.

“За розрахунками Кремля, щорічно підготовку в центрі проходитимуть близько 5 тисяч українських дітей з окупованого півострова”, – уточнили в нацспротиві.

Крім того, відповідні окупаційні центри активно взаємодіють із центрами пострадянської мережі “Добровільне товариство сприяння армії авіації та флоту” (ДТСААФ). Там випускникам та студентам, зокрема після проходження автошколи, крім посвідчення водія надають первинну військово-облікову спеціальність і долучають до резерву російської армії.

Водночас ця підготовка проводиться в тісній взаємодії з командуванням Чорноморського флоту РФ, адже вони першими й забиратимуть цих “новобранців”, переконані в ЦНС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter