Басманний суд не визнав імунітет Савченко як члена ПАРЄ

Дата: 06 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Басманний суд Москви відмовився визнати імунітет Надії Савченко як члена Парламентської Асамблеї Ради Європи. Також, за версією Слідчого комітету РФ, бойовики “ЛНР” відпустили Савченко з полону і кордон з Росією вона перетнула сама.

Про це повідомив адвокат української льотчиці, члена ПАРЄ Микола Полозов на своїй twitter-сторінці.

Суддя Карпов відмовився визнати імунітет Надії Савченко, незважаючи на те, що сама ПАРЄ повністю визнає її імунітет. Зрештою виносити рішення про імунітет Савченко буде не “басманне правосуддя”, а ЄСПЛ. Там вирішать справедливо“, – написав адвокат.

Раніше інший адвокат Савченко Ілля Новіков на своїй facebook-сторінці оприлюднив висновок Комітету ПАРЄ з регламенту, імунітетів та інституційних справ, де детально описуються положення про імунітет Савченко як члена ПАРЄ. Зокрема, зазначено, що Савченко “не може підлягати затриманню або будь-яким заходам щодо її переслідування”.

Комітет з регламенту дотримується думки, що імунітет членів Асамблеї також поширюється на діяння, вчинені ними до початку їх повноважень в Асамблеї, включно з випадками, коли переслідування відносно них було порушено до їх вступу на посаду (принцип захисту парламентського інституту, незалежності і можливості делегата виконувати свої обов’язки в період перебування на посаді), що означає, що будь-яке вже розпочате переслідування повинно бути припинено на весь період перебування на посаді“, – сказано у висновку Комітету.

Проте суд вважає ці посилання на висновок, долучені адвокатом до матеріалів справи, непереконливими, оскільки “переклад тексту даного документу був здійснений заявником“.

Також адвокати відзначили, що Слідчий комітет РФ в матеріалах справи стверджує: Надію Савченко бойовики “ЛНР” захопили в полон, потім відпустили, і вона незаконно перетнула українсько-російський кордон. Адвокати наполягають на тому, що українську льотчицю викрали і насильно вивезли на територію Росії.

У ході судового процесу Надії Савченко довелося викликати “швидку” через біль у серці. Після надання допомоги її повернули до зали суду – лікарі зробили висновок, що тиск і серцебиття в нормі, і вона може продовжувати брати участь у засіданні.

Адвокат льотчиці Марк Фейгін виступив у суді з заявою про фабрикацію справи Савченко і вимогою негайного її звільнення з-під варти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter