Самопроголошеному меру Бердянська Сауленку суд в Запоріжжі призначив 15 років за колабораціонізм

Дата: 19 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Жовтневий районний суд Запоріжжя заочно засудив самопроголошеного мера Бердянська до 15 років позбавлення волі. Олександра Сауленка визнали винним одразу за двома статтями — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ст. 111 ч. 2 ККУ), та колабораційна діяльність (ст. 111-1 ч. 5 ККУ).

Про це повідомляється на сторінці суду.

Олександр Сауленко. Фото: російські ЗМІ

Суд, зокрема, встановив причетність Сауленка  до таких порушень:

  • пропаганда та створення позитивного образу «руського мира» серед незахищених верств населення;
  • утворення та контроль незаконних органів влади на тимчасово окупованій території;
  • контроль за реєстрацією підприємців та роботою місцевого ринку; рибальства;
  • створення оперативного штабу силового блоку;
  • запровадження виплати пенсій російськими рублями;
  • розпорядження розповсюджувати сім-картки російського оператора мобільного зв’язку та за інші дії по керуванню містом Бердянськ.  

Як нагадує проєкт “Чесно”, Офіс генпрокурора повідомив Сауленку про підозру за статтею “колабораційна діяльність” ще у квітні 2022 року. Тоді Сауленко добровільно погодився на виконання обов’язків мера окупованого росіянами Бердянська. У відеозверненні до мешканців міста колаборант повторив російську пропаганду про “переворот”, “київську хунту”, “братні народи” та пообіцяв безпеку й порядок.

Вдруге СБУ повідомила про підозру Сауленку у вересні 2022 року за участь в організації незаконного “референдуму” в окупованому Бердянську.

Крім того, влітку 2022 року Сауленко спільно з “директором” Бердянського морського торговельного порту забезпечив вилучення українського зерна зі складів та перевезення суднами під російськими прапорами.

За даними СБУ, окупанти вкрали понад 650 тис. тонн зерна з тимчасово окупованої Херсонщини й Запоріжжя. Тоді Сауленку оголосили підозру за ще двома статтями — пособництво державі-агресору та порушення законів і звичаїв війни.

Як повідомляється на сайті Запорізького суду, судовий розгляд справи відбувався без обвинуваченого (спеціальне судове провадження) за участю захисника, призначеного державою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter