“Самооборонівцям”, які у 2014-му викрали французького журналіста в Криму, оголосили підозру

Дата: 27 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Поліцейські оголосили заочну підозру двом членам так званої “Самооборони Криму”, які у 2014 році викрали та незаконно утримували оператора французького телеканалу CANAL+ Девіда Жофрійо.

Про це повідомили в Нацполіції. 

Девід Жофрійо у 2014 році висвітлював події на півострові. Бойовики затримали його під час знімання захоплення українських військових частин. 

“Визволити з полону Девіда Жофрійо вдалося завдяки впливу міжнародної асоціації журналістів. Представники незаконного збройного формування “Самооборона Криму” погодилися звільнити оператора в обмін на відзнятий матеріал”, – розповів начальник Головного управління Нацполіції в АР Крим та Севастополі Віталій Стрижак.

Правоохоронці встановили, що один зі зловмисників, які викрали журналіста, був командиром роти незаконного збройного формування, а другий – його заступником. Чоловіки активно сприяли окупації Криму, зокрема керували діями “самооборони” під час захоплення адмінбудівлі Верховної Ради Криму та розгону проукраїнськи налаштованих громадян, унаслідок чого загинуло двоє осіб. 

Також бойовики блокували та захоплювали будівлю Головного управління однієї з військових частин, а за “зразкову службу” навіть отримали від окупаційної влади медалі. За словами поліцейських, після активної фази окупації півострова чоловіки поїхали допомагати бойовикам так званої “ЛНР”. 

Заочну підозру чоловікам оголосили за трьома статтями – “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”, “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Правоохоронці також вирішують питання про оголошення підозрюваних у розшук.

Нагадаємо, що нещодавно на адмінмежі з Кримом затримали “самооборонівця” Івана Антонова, який перебував у розшуку. 

Ще на початку минулого року прокуратура Криму оголосила в розшук керівників та учасників окремого підрозділу “Рубіж”, який є частиною незаконного збройного формування “Самооборона Криму”. Правоохоронці викрили дев’ятьох учасників формування, які у 2014 році захоплювали корвет ВМС України “Хмельницький”, розвідувальний корабель “Славутич”, військові частини, а також допомагали розгортати блокпости на півострові. Згодом правоохоронці оголосили в розшук ще майже 30 “кримських самооборонівців”, які допомагали Росії окупувати Крим у 2014 році. 

Згодом прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт стосовно одного з керівників формування “Рубіж”. Також правоохоронці повідомили про підозру громадянинові Сербії, який у 2014 році брав участь у так званій “Самообороні Криму” та розвідгрупі “Северный ветер”, що допомагали Росії окупувати півострів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter