Садовий називає події під час “Фестивалю рівності” спланованою операцією

Дата: 20 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Мер Львова Андрій Садовий після доби мовчання відреагував на зрив Фестивалю рівності, назвавши “спланованою операцією” інциденти під час заходу.

“Вчорашні події у Львові – наслідок добре спланованої операції. Учасники з обох сторін виступили свідомими чи несвідомими учасниками “картинки”, – написав 20 березня очільник Львова на своїй сторінці у мережі Facebook.

Андрій Садовий заявив, що засуджує насильство, але як керівник органу місцевого самоврядування має “обмежений вплив на силові структури та спеціальні органи”.

При цьому він повідомив, що напередодні заходу попередив голову ОДА про те, що мета провокації – міжнародна дискредитація України.

“Попросив зробити усе в межах його повноважень, аби не допустити цього сценарію. Знаю, що він обговорював цю ситуацію з СБУ. … Сподіваюсь, зробили все, що могли. Слава Богу ніхто не постраждав. Є репутаційні втрати”, – зазначив він.

Андрій Садовий вважає рішення суду про заборону проведення масових заходів обидвома сторонами біля Опери правильним.

“Прямі зіткнення і кров на вулицях Львова – це те, чого хотіли наші недруги”, – додав він.

Заява міського голови Львова Андрія Садового вкрай слабка, вважає правозахисник, експерт проекту “Без кордонів” ГО “Центр соціальна дія” Максим Буткевич.

“Судове рішення порушило права людини і, наприклад, рекомендації ОБСЄ щодо свободи мирних зібрань. Вчорашні події стали наслідком накручування пружини упереджень та ненависті, де міське самоврядування виступило “учасником однієї зі сторін”. І заява для такого контексту – дуже слабка. Породжує більше питань, ніж дає відповідей”, – переконаний Максим Буткевич.

Нагадаємо, учасники Фестивалю рівності виїхали зі Львова після того, як невідомі у балаклавах заблокували місце проведення фестивалю – готель “Дністер”. Усіх учасників заходу та персонал готелю евакуювали після повідомлення про мінування. 

Під час вивезення учасників заходу автобусами молодики підривали петарди і кидали каміння в бік автоколони. Поліція запевняє, що ніхто не постраждав.

Напередодні Львівський окружний адміністративний суд заборонив будь-які масові заходи 19-20 березня на проспекті Свободи. Окрім громадської організації “Інсайт”, яка планувала провести ЛГБТ-квест, заявку на проведення акції в тому ж місці внесла права громадська організація “Сокіл”. У Львівській мерії назвали проведення заходу недоречним.

На думку директорки представництва Amnesty International в Україні Тетяни Мазур, важливо проаналізувати заяви міської влади, які лунали перед фестивалем, і встановити, чи не були вони такими, що заохочують ‪‎насильство‬.

Депутати з міжфракційного об’єднання “Єврооптимісти” засудили насильство, пасивність поліції та міської влади Львова, що призвело до зриву фестивалю.

Про реакцію на події у Львові можна дізнатись за цим посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter