Рябошапка вилучив із процесу прокурорів, які вели справу розстрілів на Майдані

Дата: 28 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Прокурорів Олексія Донського, Ігоря Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які впродовж кількох років працювали над справами Майдану, вилучили із судового процесу в справі про розстріли на Інститутській у Києві у 2014 році.

Про це повідомляє Громадське.

28 грудня в Київському апеляційному суді триває розгляд апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції щодо запобіжних заходів п’яти ексберкутівцям. Постанову про вилучення прокурорів із судового процесу ухвалив генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

“Є підстави (для зміни прокурорів. – Ред), передбачені законом, вони не були дотримані. Але ця постанова не може бути оскаржена, тобто на сьогодні ми позбавлені повноважень, тому на сьогодні ми змушені були залишити судове засідання”, – прокоментував вилучення прокурор Донський.

Напередодні Рябошапка замінив у цій справі групу прокурорів. Так, прокурорів Олексія Донського, Ігоря Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які працювали над справою кілька років, ухвалено замінити на нових – Сергія Куцого, Віталія Суботіна, Олександра Шеваленка. 27 грудня Київський апеляційний суд погодив таку заміну, проте залишив обидві групи прокурорів у справі.

Нагадаємо, що в лютому цього року в п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter