Рустем Умєров став новим міністром оборони України

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

6 вересня, у середу, парламент ухвалив рішення про призначення ексголови Фонду держмайна Рустема Умєрова на посаду очільника Міноборони України. Призначення підтримали 338 народних депутатів. Один нардеп утримався, жоден не проголосував проти. 21 депутат не брав участі в голосуванні. 

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Рустем Умєров. Фото: Діана Давітян

Рустем Умєров, як пише “Крим.Реалії”, став першим представником кримськотатарського народу на цій високій посаді в уряді України. 

Із 2019 року він був секретарем Комітету Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Крім того, Умєров є співголовою міжфракційного обʼєднання “Кримська платформа” та ввійшов до групи з розроблення Стратегії деокупації та реінтеграції Криму і Севастополя, створеної при РНБО України 2020 року. 

Посадовець на рівні державних органів України опікується питаннями обміну кримських політв’язнів. Він брав участь у створенні законопроєкту про соцзахист політвʼязнів та їхніх сімей.

“Права людини – це в моєму ДНК. Я народився в Узбекистані, реінтеграція, приїхав у Київ, почав займатися студентською організацією, європейськими, натівськими речами, які тоді не були популярними, працював помічником Мустафи-ага, а потім 2014 рік.

Усі перемовини починались у 2014 році. З’явилися політвʼязні, і я був людиною, яка, по суті, курувала цей напрям від Меджлісу. Тому я і знав, скільки в нас політв’язнів, скільки потрібно адвокатів, з якими адвокатами можна працювати”, – розповів він в одному зі своїх інтервʼю.

У вересні 2022 року Умєров став головою Фонду держмайна, цю посаду він обіймав близько року. За цей час, за даними Центру протидії корупції, дохід від оренди держмайна зріс у понад 3,3 раза, а через продажі об’єктів фонд приніс бюджету близько 4 мільярдів гривень, що є рекордним показником за 10 років.

Також Сили Оборони отримали 600 тисяч квадратних метрів нерухомості, а конфісковані російські активи почали готувати до продажу через Prozorro.

Нагадаємо, що вранці 4 вересні міністр оборони України Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку.

Напередодні ввечері президент України Володимир Зеленський заявив, що вирішив звільнити міністра оборони Олексія Резнікова, а його місце має зайняти Умєров.

Ще 1 серпня народний депутат Олексій Гончаренко заявляв про те, що Резнікова нібито мають призначити послом України у Великій Британії.

10 серпня видання “Українська правда” з посиланням на джерела у владі писало, що Зеленський шукає заміну Олексію Резнікову на посаді міністра оборони і є щонайменше два кандидати. Перший – це віцепремʼєр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, другий – міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін

Незабаром Резніков, коментуючи чутки про те, що президент шукає йому заміну на посаді оборонного відомства, сказав, що ця посада для нього “тимчасова історія”, а звільнитися він і сам може.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter