“Розрізані” авіаударами будинки, тіла закатованих у дворах та сотні зниклих безвісти: іноземні журналісти побували в Бородянці

Дата: 06 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Після російської окупації в Бородянці майже не залишилось уцілілих будівель, у місті знаходять закатованих росіянами людей, а влада говорить про, ймовірно, сотні зниклих безвісти. 

Про це повідомляють журналісти The New York Times та CNN.

Фото: Sergei Supinsky / AFP

Журналісти побували в Бородянці, яка однією з перших на Київщині прийняла удар російських загарбників, майже одразу після деокупації міста. Раніше в ньому жили 13 тисяч осіб, деяким з них вдалося виїхати.

“Шрами, що залишилися, шокують. Багатоповерхові будинки вздовж головної вулиці наче розрізані слідами авіаударів. Чотири багатоквартирні будинки впали, а квартири склалися, наче концертина, до рівня землі”, – зазначають у репортажі The New York Times.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

У дворах знаходять убитих окупантами людей. Так, біля будинку місцевої жительки Оксани Костиченко журналісти побачили тіло чоловіка. Він лежить головою донизу із сумкою, що вдягнена на неї, та зі зв’язаними за спиною руками. Поруч з тілом виявили одну гільзу.

“Його штани спущені. На лівій нозі великі синці, на голові велика рана”, – описують побачене репортери CNN.
 

Костиченко разом з чоловіком змогли виїхати з міста та повернулись одразу після звільнення Бородянки від окупантів. Виявилося, що росіяни використали їхній дім як казарму та розграбували його. Так само окупанти діяли й у багатьох інших будинках. 

“Алкоголь скрізь, порожні пляшки в коридорі, під речами. Вони (росіяни. – Ред.) багато курили й гасили сигарети об стіл”, – розповідає чоловік Оксани Олександр.

Виконувач обов’язків мера Бородянки Георгій Єрко заявив, що близько 200 містян зникли безвісти, а частина, ймовірно, загинули під уламками будівель, зруйнованих авіаударами. Ці дані не є остаточними. 

Однією зі зниклих безвісти в Бородянці є 66-річна Світала Зюсько, її шукає син Андрій. Чоловік намагався самотужки потрапити під завали будинку, де, ймовірно, вона перебуває, однак не зміг. 

“Я не можу її знайти. Ми почекаємо, поки руїни розчистять”, – каже він.

Разом зі Світланою зникла її подруга, з якою вони жили по сусідству. 

Нагадаємо, що очільниця Офісу генерального прокурора раніше казала, що ситуація з людськими жертвами в Бородянці навіть гірша, ніж у Бучі, кадри з якої шокували весь світ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter