“Роздягають, погрожують відрізати геніталії та змушують співати російські пісні”: дружина викраденого Артема Баранова про умови полону

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Мешканця Нової Каховки Артема Баранова росіяни звинувачують у шпигунстві та міжнародному тероризмі. Наразі окупанти утримують його в СІЗО №1 в Ростові-на-Дону. Він перебуває в одній камері з українським полоненим Павлом Запорожцем.

Про це Центру журналістських розслідувань розповіла цивільна дружина Артема Баранова Ілона Слива.

Артем Баранов. Фото з сімейного архіву

Вона розповіла, що після викрадення її чоловіка тримали в каховському поліцейському відділку та гаражі СБУ. Потім його утримували в таборі для полонених в окупованому Криму. 10 січня 2023 року він разом з 66 українськими полоненими перебував в одній з в’язниць в місті Камишин Волгоградської області. 12 лютого Баранова перевезли до таганрозького СІЗО Ростовської області.

14 лютого Ростовський військовий суд обрав Артему Баранову запобіжний захід – тримання під вартою в слідчому ізоляторі №1 Ростова-на-Дону. Згодом йому озвучили незаконні обвинувачення в шпіонажі й міжнародному тероризмі – стаття 276 і стаття 361 Кримінального кодексу РФ. Це загрожує йому позбавленням волі в Росії на строк від 10 до 20 років або довічно. Справу проти Артема Баранова веде слідчий ФСБ РФ Сухорукіх Вадім Фьодоровіч. Баранова тримають в одній камері з іншим заручником Павлом Запорожцем, якого теж обвинувачують у так званому міжнародному тероризмі“, – розповіла Ілона Слива.

За її словами, її чоловіка Артема постійно б’ють, роздягають догола, погрожують відрізати геніталії, примушують співати російські пісні, такі як “Дєнь побєди”, “Я русскій”, “Катюша”, гімн РФ, і кричати “слава Росії”.

Жінка стверджує, що росіяни офіційно заперечують той факт, що її чоловік перебуває в них. Хоча начальник СІЗО №1 Ростова-на-Дону підтвердив, що Баранов сидить саме там. Ілона Слива звертається до всіх, хто може допомогти, скоріше повернути Артема Баранова та інших полонених додому.

Вона коротко розповіла про Артема та обставини його викрадення:

Артем Баранов із 2008 по 2013 роки служив в органах внутрішніх справ, а до повномасштабного вторгнення працював у комунальному підприємстві “Муніципальна охорона” Новокаховської міськради. Росіяни його викрали 13 серпня 2022 року о 23:00 з місця нашого проживання“.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter