Роскомнагляд заблокував сайт правозахисного проєкту “ОВД-Інфо”

Дата: 25 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Луховицький районний суд Московської області, на вимогу місцевого прокурора, заблокував сайт російського правозахисного проєкту “ОВД-Інфо”.

Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на дані Роскомнагляду та “ОВД-Інфо” у телеграмі.

Фото: The Insider

На пошту проєкту 13 грудня надійшов лист без адресата з вимогою з‘явитися в прокуратуру наступного дня о 10.00 годині. Коли адвокатка проєкту прийшла в призначений час, їй не пояснили суті претензії.

15 грудня матеріали щодо блокування сайту та окремої сторінки “ОВД-Інфо” передали до суду, не повідомивши про це проєкт. 20 грудня суд виніс рішення про обмеження.

Скриншот із сайту “ОВД-Інфо”

На самому сайті опублікували заяву про те, що жодних офіційних повідомлень про перевірку прокуратури чи вимог видалити будь-який протиправний контент його представники не отримували, як не отримували й інформації про засідання суду чи блокування сайту.

Ми вважаємо це приховане блокування актом державної цензури, мета якої — зупинити нашу роботу. Ми не визнаємо цензуру та продовжимо роботу проєкту. Ми обов’язково оскаржуватимемо рішення суду і зробимо все можливе, щоб ви завжди мали доступ до наших новин, сервісів, правових інструкцій та інших матеріалів“, – йдеться у заяві.

Пізніше у Роскомнагляді повідомили “Інтерфаксу”, що проєкт “ОВД-Інфо” заблокований за пропаганду тероризму та екстремізму.

Згідно з текстом судового рішення, забороненою визнається інформація медіапроєкту, спрямована на виправдання діяльності екстремістських та терористичних об’єднань, що виправдовує дії учасників подібних організацій, розміщена на інформаційному ресурсі НКО-іноагента, а також в акаунтах соціальних мереж організації. З урахуванням викладеного діяльність медіапроєкту спрямована на пропаганду тероризму та екстремізму на території РФ“, – вказано у повідомленні.

Також у Роскомнагляді додали, що вже спрямували вимоги щодо необхідності видалення акаунтів організації до адміністрацій соціальних мереж.

Нагадаємо, Мін’юст РФ у вересні поточного року вніс медіапроєкт “ОВД-Інфо” до Реєстру незареєстрованих громадських об’єднань-іноагентів. За даними відомства, джерелами фінансування проєкту виступають правозахисний центр “Меморіал” (внесений у РФ до реєстру іноагентів), Європейська комісія та Міжнародна федерація за права людини (Federation internationale des ligues des droits de l’Homme, FIDH).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter