Росіяни знову замінували по периметру окуповану Запорізьку електростанцію – МАГАТЕ

Дата: 20 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж цього тижня на окупованій Запорізькій АЕС на кілька годин зникало резервне електропостачання ядерних блоків. Крім того, росіяни знову замінували станцію по периметру.

Про це йдеться в повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії.

Фото: Українська енергетика

Наразі експерти МАГАТЕ намагаються з’ясувати причини зникнення резервного електропостачання реакторних блоків.

Щодо зовнішнього електропостачання, то для охолодження шести реакторів на сьогодні доступними залишаються лише одна лінія 750 кВ та одна резервна лінія 330 кВ (замість чотирьох 750 кВ та шести 350 кВ).

Вразливий стан електропостачання станції залишається однією з головних загроз для… безпеки на майданчику. Ситуація в цьому плані залишається вкрай тривожною“, – підкреслив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Він додав, що з серпня 2022 року станція вже вісім разів втрачала електропостачання з-поза меж майданчика й залежала лише від аварійних дизельних генераторів.

В агенстві занепокоєні тим, що “на основі обговорень та інформації, наданої команді”, експерти дійшли висновку, що ЗАЕС не впроваджуватиме комплексний план технічного обслуговування впродовж 2024 року.

 “Добре розроблений план технічного обслуговування та його своєчасна реалізація мають важливе значення для безпеки станції“, – пояснив гендиректор МАГАТЕ.

Як він зазначив, технічне обслуговування особливо важливе в умовах зупинення реакторів на тривалий період.

За словами Гросі, на початку цього тижня експерти МАГАТЕ отримали доступ до реакторного залу 6-го енергоблока. Проте все ще намагаються отримати доступ до інших реакторних і турбінних залів та деяких дахів реакторів.

Він повідомив, що команда МАГАТЕ продовжує відстежувати ситуацію щодо відкладень борної кислоти в деяких приміщеннях системи безпеки енергоблока №6, які вперше були помічені 22 грудня. Учора експерти підтвердили, що рівень борної кислоти в резервуарі для зберігання перевищує мінімальний рівень, передбачений технічними специфікаціями.

Крім того, експерти МАГАТЕ знову виявили міни між зовнішньою та внутрішньою огорожами станції.

“Міни по периметру ЗАЕС – у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об’єкта, які раніше були виявлені командою МАГАТЕ й вилучені в листопаді 2023 року, – тепер знову на місці. Це закрита зона, недоступна для оперативного персоналу станції. Генеральний директор Гроссі підтвердив, що наявність мін не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ“, – зазначають в агенстві.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року на Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, який міг призвести до ядерної катастрофи. Це вже восьмий випадок знеструмлення, який стався на атомній електростанції з початку окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter