Росіяни змусили студента з Маріуполя просити вибачення за прапор України у кримській квартирі

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Окупанти затримали в тимчасово окупованому Севастополі студента Кирила зі зруйнованого росіянами Маріуполя, який на стіні квартири повісив прапор України. 

Відео із вибаченням громадянина України з’явилось у Telegram-каналі “Маріуполь зараз“.

Він уточнив, що навчається у вищому навчальному закладі, йому 19 років. Коломієць уточнив, що розмістив українську символіку у своїй кімнаті на стіні.

Напередодні у телеграм-каналі “СМЕРШ”, пов’язаному із проросійським кримським блогером Олександром Таліповим, з’явилося відео, на якому невідомий стоїть на вулиці й знімає вікно Кирила, через яке видно український прапор. 

Відомо, що Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців. За перші пів року війни громадська ініціатива зафіксувала 112 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за ст. 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становища зі свободою слова в Криму, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи його вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що Секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, що свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань кримчанами незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter