Росіяни здійснили ракетний обстріл Запорізької АЕС, ракета влучила поруч зі сховищем відпрацьованого ядерного палива

Дата: 07 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Увечері 6 серпня російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар та влучили по майданчику Запорізької атомної електростанції поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Унаслідок обстрілу один з працівників ЗАЕС отримав поранення.

Про це повідомляє “Енергоатом” та мер Енергодара Дмитро Орлов.

Російська військова техніка проїжджає через ворота Запорізької АЕС в Енергодарі. Фото Андрія БОРОДУЛІНА / AFP

Один з працівників поранений осколками, він у лікарні. Від вибухів на території 800 квадратних метрів вибиті вікна станції.

“Вони (росіяни. – Ред.) влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Вочевидь, цілили саме по контейнерах ВЯП, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. 174 контейнери, в кожному з яких по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива”, – йдеться у повідомленні.

Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП Запорізької АЕС. Тому вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе, підкреслили в “Енергоатомі”.

“Всі російські військові, яких на майданчику ЗАЕС від дня її захоплення перебуває до 500 осіб, а також персонал терористичного “Росатому” заздалегідь сховались у бункерних приміщеннях станційних кризового центру та центру технічної підтримки”, зазначається в повідомленні.

За даними “Енергоатому”, російські військові стріляли також поблизу території заводу будівельних конструкцій та по водозабору Енергодара.

Відомство вкотре наголосило, що на території найбільшої в Європі атомної електростанції необхідно встановити демілітаризовану зону, щоб уникнути ядерної катастрофи.

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня у розмові з главою Європейської ради Шарлем Мішелем обговорив обстріл росіянами Запорізької АЕС та закликав до санкцій на атомну галузь країни-агресора.

Нагадаємо, раніше “Енергоатом” повідомляв, що російські окупаційні війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, щоб знищити її інфраструктуру, відімкнути від енергосистеми України та знеструмити південь нашої країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter