Росіяни з осені 2023 року не надають кримському політв’язню Амету Сулейманову належної медичної допомоги

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися
Незаконно затриманий окупантами політв’язень Амет Сулейманов з осені 2023 року не отримує належної медичної допомоги. Наприкінці серпня минулого року Амета незаконно етапували із СІЗО №2 Сімферополя до в’язниці.
 
Про це заявило Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. 
 
Амет Сулейманов

У відомстві повідомляють, що лише 11 жовтня 2023 року він зміг повідомити, що 27 вересня прибув до в’язниці №2 у російському місті Владимир, більш відомій як “Владімірскій централ”, і перебуває на карантині. Весь цей час родина не знала ані того, де він утримується, ані того, в якому він стані.

Відразу після прибуття сім’я Сулейманова зібрала для Амета посилку. Усередині – ліки, шприци, пігулки, яких мало вистачити на два місяці. Але наприкінці листопада дружина бранця Кремля Ліля Люманова отримала посилку назад. Ці препарати, які містилися в посилці, призначені навіть не для лікування, а лише для підтримки серця Амета, і неможливість доставити йому ці ліки загрожує його життю та здоров’ю оскільки чоловік має серцеву недостатність.
 
“Вже понад місяць родина Амета Сулейманова не отримує від нього листів. Сьогодні мало відбутися судове засідання по справі Амета, але його вчергове перенесли. Зі слів секретаря суду чоловік знаходився на медичній експертизі й тому відбулися зміни в розкладі засідань”, – мовиться в повідомленні представництва.
 
Представництво засудило злочини окупантів проти українських громадян, зокрема проти представників корінного кримськотатарського народу. Крім того, відомство звернуло увагу світової спільноти на грубе порушення прав людини з боку окупантів та закликало посилити тиск на Росію, щоб звільнити всіх політв’язнів, які незаконно утримуються росіянами, та гарантувати громадянам їхнє право на свободу.
 
Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.
 
У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.
 
Окупанти призначили Амета Сулейманова фігурантом третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” після захоплення Криму.
 
У 2020 році суд ухвалив призначити чоловіку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Амет страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.
 
Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, і їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.
 

“Не вміє і не хоче казати неправду”: близькі журналіста й політв’язня Амета Сулейманова розповіли, як в’язниця вбиває його здоров’я

5 квітня 2023 року вирок кримському татарину набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Парламентська асамблея Ради Європи вкотре закликала Росію звільнити політв’язня Амета Сулейманова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter