Окупанти вивозять українських старшокласників до РФ, щоб вони там складали випускні іспити

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада тимчасово окупованого Лисичанська Луганської області вивезла 50 одинадцятикласників до Республіки Татарстан у місто Єлабуга, щоб вони у місцевих школах готувались для складання випускних іспитів – ЄДЕ. Надалі їм обіцяють безоплатне навчання у російських вишах.

Про це повідомили в Центрі національного спротиву. 

Після випуску зі школи діти зможуть вступити до вишів Татарстану на пільгових умовах. Джерело: tatar-inform.ru

“Мета всіх цих заходів асиміляція молоді, а отже знову йде мова про етноцид українців й нищення самоідентифікації. Водночас такий приклад демонструє, що самі росіяни не вірять, що ТОТ – це РФ, а отже необхідно їхати складати державні іспити на території Росії”, – йдеться в повідомленні центру.

Нагадаємо, одна з авторок аналітичного звіту щодо депортації українців, юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська висловила думку, що майже всі депортовані до Російської Федерації українські діти стають жертвами викорінення їхньої ідентичності та “перетворення” їх на ворогів України.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter