Росіяни викрали з музею Херсонес Таврійський золото Візантії – представництво Зеленського в АРК

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни розграбували в тимчасово окупованому Криму музей-заповідник Херсонес Таврійський.

Про це інформує Представництво президента України в АРК у своєму щотижневому огляді ситуації в українському Криму.

Окупанти розграбували музей-заповідник Херсонес Таврійський і вивезли до Великого Новгорода нібито на виставку золото Візантії, а також інші артефакти: стародавні вироби із кістки, глини та інших матеріалів“, – мовиться в повідомленні.

У представництві президента також додали, що на території цього музею росіяни продовжують незаконні археологічні розкопки.

Як повідомила речниця українського Об’єднаного пресцентру оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк, Росія вивозить з окупованого Криму документи, що підтверджують її незаконну діяльність.

“Міст, незаконно споруджений “керченський міст”, вони використовують поки що за призначенням. Тобто транспортно-логістично, щоб намагатися вивезти все те, що для них є цінним, що може бути цінним також для Міжнародного трибуналу. Тобто документи, що підтверджують їхню незаконну діяльність. Максимально евакуюють з півострова все те, що може бути використане проти них. Крім того, продовжують вивозити членів своїх сімей”,розповіла вона в ефірі телеканалу “Еспресо”.

За словами Гуменюк, намагаються залишити півострів і деякі російські військові – для цього вони оформляють відпустки.

Як відомо, Херсонес Таврійський – античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму. У 1892 році на місці руїн городища був відкритий Національний заповідник.

23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Камбоджі Херсонес Таврійський і його хора були внесені до світової спадщини ЮНЕСКО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter