Росіяни депортували до РФ уже понад 1,3 мільйона українців – Денісова

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Від початку повномасштабного військового вторгнення понад 1,3 мільйона українців, з них 223 тисячі дітей, примусово вивезли до Росії.
 
Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час онлайн-зустрічі з Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді.
 

“Ключовою темою для обговорення з очільником УВКБ ООН стала примусова депортація до Росії більш ніж 1 мільйона 300 тисяч українців, зокрема 223 тисяч дітей. Зазначила, що російська федерація задовго до повномасштабного військового вторгнення готувалася вивозити громадян України на свою територію”, – уточнила Омбудсман.

За її словами, директиви про облаштування пунктів тимчасового розміщення українців були доведені до виконання у федеральні округи держави-загарбника.

“Я маю документальне підтвердження цьому з адресами, прізвищами відповідальних осіб, кількістю місць у кожному. Сьогодні 33% місць у пунктах РФ ще не заповнені, тому вони, очевидно, не збираються зупинятися”, – зазначила Уповноважена ВРУ з прав людини.

Окремо вона заявила, що, відповідно до резолюції Ради ООН з прав людини, РФ має надати безперешкодний доступ міжнародним правозахисникам, включно з інституціями ООН, до наших громадян, які були переміщені до РФ. На її думку, УВКБ ООН має відігравати ключову роль у реалізації таких заходів.

Зі свого боку Гранді зазначив, що наразі Управління в справах біженців не має доступу до українців, які утримуються в РФ.

“Навіть укладена з російським Червоним Хрестом угода не надає такої можливості. Її реалізація обмежується переданням гуманітарної допомогти до пунктів тимчасового розміщення депортованих українців у чотирьох регіонах РФ“, – уточнила Денісова.

Тож Верховний комісар ООН у справах біженців попросив Омбудсмана надати наявні докази й матеріали, для того щоб він разом з Генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррешем міг продовжувати тиск на уряд Росії, аби змусити забезпечити доступ інституціям ООН до українців та предметніше розмовляти про їхнє повернення.

Також Денісова і Гранді обговорили питання захисту прав шукачів притулку з інших держав в Україні. З наступного тижня планується відновлення роботи щодо їхнього оформлення в Україні.

Окремо зупинилися на окремих порушеннях прав українських дітей, які виїхали без супроводу законних представників, зокрема й на поверненні з країн Європи до України”, – додала Денісова.

Вона також планує під час свого візиту до Італії відпрацювати ці питання з профільними органами, щоб права українських дітей були дотримані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter