Росіяни тимчасово контролюють на Харківщині 22 територіальні громади

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З 56 громад на Харківщині російські військові нині тимчасово контролюють 22. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в інтерв’ю “Українській правді”. 

Олег Синєгубов. Фото: Харківська ОВА

Синєгубов наголосив, що населені пункти знаходяться саме під тимчасовою окупацією: “Не можна сказати, що в деяких населених пунктах встановлений окупаційний режим. Вони їх використовують як транзитні зони. Просто проїхали й все. Їхньої присутності там немає і стратегічно це їм не потрібно”.

Російські військові тримають рубежі у Вовчанську, Куп’янську, де, за словами Синєгубова, так звана “сіра зона” й блокпости росіян перетинаються з українськими військовими. 

“Ми комунікуємо з цими населеними пунктами. У нас є інформація розвідки від тих територіальних громад, які знаходяться під їхнім впливом”, – зазначив голова Харківської ОВА.

Під тимчасовим контролем російської армії перебувають Липці та Циркуни на північному напрямку. 

“Вовчанський напрямок – повністю Вовчанський район. Печеніги – там 50 на 50, їхньої присутності немає, але блокпости стоять, і їхня техніка проїжджає. Куп’янськ-Вузловий – це зараз основний логістичний центр, куди доїжджає російська ворожа техніка і далі вже йде по Ізюмському напрямку. Далі Ізюмський район і нижче – Борова, де зараз крайня точка”, – перелічує подібні регіони Синєгубов. 

Щодо поводження росіян з населенням тимчасово захоплених територій, то Синєгубов каже, спираючись на досвід звільненої Гусарівки, звірства мають там не такий масовий характер як, наприклад, у Бучі, однак все одно є:

“Коли ми звільняли населений пункт Гусарівка по напрямку Балаклії, яка теж зараз знаходиться під окупацією, ми там побачили, що сім’ю спалили живцем. Бачили, що фельдшера було застрелено пострілом у голову, і на ньому були сліди від катувань. Також фіксуємо інші звірства, на жаль”.

Нині достеменно не відомо, що відбувається в місті Ізюм, яке перебуває в окупації. Там критична ситуація з гуманітаркою.

Наслідки російських обстрілів у Ізюмі. Фото: фейсбук-сторінка заступника Ізюмського міського голови Володимира Мацокіна

“Якщо ще два тижні тому нам вдавалося партизанськими шляхами довозити туди хоч щось, за що я вдячний органам місцевого самоврядування і волонтерам, то наразі така можливість повністю припинена. Ми не можемо ані вивезти звідти людей, ані завезти туди гуманітарну допомогу”, – каже Синєгубов. 

Фіксували факти звірств й у населеному пункті Вільхівка: “І щодо зґвалтувань, і щодо нелюдського ставлення до місцевих мешканців, про що вони самі розповідали. Люди зі сльозами на очах зустрічали наших військових, коли вони зачищали цей населений пункт від окупантів”.

Синєгубов каже, що всі факти влада фіксує, а далі ними займаються правоохоронці. 

Нагадаємо, що на Житомирщині, Запоріжжі, Київщині, Миколаївщині, Сумщині, Харківщині, Херсонщині та Чернігівщині деокупували вже 919 населених пунктів.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter