Окупанти оприлюднили в соцмережах “документ” про втрати української армії: з граматичними помилками та росіянізмами

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти в телеграм-каналах поширили фейковий “документ”, що містить “відомості” про загальні втрати, яких за час війни з РФ нібито зазнали українські військові – 131 014 осіб.

Про це повідомив Центр протидії дезінформації (ЦПД) у власному телеграм-каналі.

У такий спосіб окупанти продовжують спроби ведення інформаційно-психологічних операцій, покликаних деморалізувати Сили оборони України, йдеться в повідомленні.

Про те, що “документ” є фейковим, свідчать помилки, не притаманні українському діловому мовленню, а також численні росіянізми: “інформації О загиблих”, “отриманих поранення”, “числяться (щодо Збройних сил).

До того ж, згідно з правилами офіційного документообігу (ДСТУ 4163:2020), штрих-код на офіційних документах ЗСУ проставляють у центрі нижнього поля першої сторінки документа.

ЦПД вкотре закликала користувачів перевіряти підозрілі “документи” та пам’ятати, що необачне поширення таких фейків лише допомагає ворогу.

Раніше стало відомо, що Бібліотека Конгресу США внесла StopFake до своїх вебархівів, визнавши сайт унікальним історичним джерелом, яке детально демонструє еволюцію та загрози російської пропаганди й дезінформації.

Протягом восьми років діяльності StopFake зібрав десятки тисяч прикладів російських фейків, які дозволяють побачити еволюцію інформаційних злочинів Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter