Вбивства цивільних у Бучі могли бути частиною плану залякування і придушення опору – німецька розвідка

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) перехопила переговори по радіозв’язку військових ЗС РФ, у яких окупанти обговорюють масові вбивства мирних жителів у Бучі. Позасистемні страти цивільних, як припускають у розвідслужбі, могли бути частиною плану залякування і придушення опору.

Про це пише німецьке видання Der Spiegel з посиланням на інформацію BND.

Тіла цивільних, які знайшли на вулицях Бучі. Фото: Sergei Supinsky / AFP

Німецька розвідслужба має повідомлення, зміст яких збігається з місцеперебуванням тіл убитих мирних громадян уздовж головної вулиці Бучі. В одному з них військовослужбовець заявив, що він та його товариші застрелили людину на велосипеді.

В іншій розмові чоловік каже, що українських солдатів спочатку допитують, а потім розстрілюють.

Перехоплені BND розмови свідчать про те, що масові вбивства в Бучі не були ні випадковими діями, ні діяннями окремих солдатів, що втратили контроль, пише німецьке видання.

З набагато більшою ймовірністю дані матеріали вказують на те, що вбивство мирних жителів стало частиною звичайного способу дій російських військових, а можливо, і частиною їхньої стратегії з метою поширення страху серед цивільного населення та придушення опору. Дані німецької розвідки підтверджують, що у перехоплених матеріалах солдати обмінюються інформацією про звірства, як про їхню повсякденність.

Загиблі мешканці Бучі. Фото: фейсбук-сторінка Ірини Геращенко

Ключову роль у звірствах відіграли співробітники російських найманих військ, таких як ПВК Вагнера. Очевидці повідомляли, що на початку окупації в Бучі перебували “молоді солдати”. Коли їх замінили інші сили – напади на мирних жителів вийшли з-під контролю. Такі події, як у Бучі, мабуть, відбувалися і в інших місцях. Є факти злочинів на околицях обложеного міста Маріуполя на півдні України, яке було зруйноване російськими бомбардуваннями“, – йдеться у публікації Der Spiegel.

Про те, що приватна військова компанія Вагнера розпочала широкий набір найманців на війну в Україні повідомляла на початку березня “Російська служба BBC”. Видання посилалось на джерела серед найманців та оголошення в пабліках, де й раніше вербували бійців.

За їхньою інформацією, у ПВК Вагнера почали приймати людей, із якими раніше не підписували контрактів. Організація скасувала більшість колишніх обмежень: наприклад, у ПВК запрошували мешканців так званих “ДНР” та “ЛНР”, вихідців з окупованого Криму, а також іноземців (залишилася заборона лише для громадян Грузії). 

Наявність боргів перед федеральною службою судових приставів, відсутність довідки про несудимість або закордонного паспорта також перестали бути проблемою”, – уточнює “Російська служба BBC”.

Раніше до організації приймали лише росіян, які народилися у межах країни до 2014 року.

Нагадаємо, наприкінці 2021 року слідчі української спецслужби у межах досудового розслідування заочно повідомили про підозру керівнику російської приватної військової компанії Вагнера, який командував бойовими діями проти сил АТО під Дебальцевим.

Силовики не називають прізвища підозрюваного, але за даними журналістів “Української правди”, ймовірно, мова йде про Дмитра Уткіна.

Чоловік командував підпорядкованими йому підрозділами бойовиків ПВК Вагнера, які спільно з підрозділами регулярних військ РФ та незаконних збройних формувань вели бойові дії проти Збройних сил України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter