Росіяни під час обстрілу Харкова пошкодили найбільшу у світі пам’ятку конструктивізму

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Внаслідок ракетної атаки росіян на центр Харкова пошкоджень зазнала пам’ятка національного значення – будівля Держпрому, збудована впродовж 1925–1928 років у стилі конструктивізму.

Про це повідомило “Суспільне Харків”.

Будівля Держпрому після російського обстрілу. Джерело: Суспільне Харків

У коментарі Суспільному директор Держпрому Микола Чехунов уточнив, що стіни споруди не пошкоджені, але вибиті вікна та вітражі, поки що все це зашили ОСБі.

Всередині будівлі великих пошкоджень немає.

Ступінь пошкодження будівлі прокоментував архітектор Віктор Дворніков. За його словами, обсяг ремонтних робіт після обстрілу дуже масштабний.

“Пошкодження впливають на стан будівлі, бо порушення температурного режиму може призвести до пошкодження внутрішнього оздоблення, а це досить серйозна проблема. Всередині Держпрому велика кількість дерев’яних конструкцій, яким це буде дуже шкідливо”, – сказав він.

Дворніков нагадав, що Держпром є пам’яткою національного значення й світовим зразком авангардної архітектури. Для Харкова це є найвизначнішою архітектурною пам’яткою, вважає він.

Як пише вікіпедія, Держпром (Будинок Державної промисловості), розташований на харківській площі Свободи, – це перша радянська 13-поверхова споруда, пам’ятка архітектури в стилі конструктивізму, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1925–1928 років.

Водночас це перша у світі офісна будова державного рівня, вирішена в модерністських формах і найбільша у світі будівля в стилі конструктивізму. Вона була збудована на початку світового творчого розвитку цього стилю та справила значний вплив на розвиток не лише української, а й світової культури та архітектури.

У 2017 році будівлю внесли до Попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

У 2018 році Держпром потрапив до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Нагадаємо, що із серпня минулого року в Україні працює платформа “Збережіть українську культуру”, де збирають гроші на відновлення культурної спадщини нашої країни.

Усі кошти збираються через спеціальний рахунок, який Міністерство культури та інформаційної політики України відкрило в Національному банку. Гроші будуть спрямовані на охорону, евакуацію, захист і збереження культурних цінностей, підтримку діяльності закладів культури та мистецтва, що постраждали внаслідок бойових дій.

Загалом, за даними Мінкульту, за час повномасштабного вторгнення Росія пошкодила або зруйнувала понад 850 культурних пам’яток в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter