Росіяни опублікували у соцмережах відео страти вагнерівцями колишнього в’язня, який хотів воювати проти РФ

Дата: 13 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У російських Telegram-каналах з’явилося відео страти вагнерівцями колишнього в’язня Рязанської ІЧ-3 Євгена Нужина. Після того, як його відправили до України, чоловік здався в полон ЗСУ і висловив готовність воювати проти Росії. За неофіційними джерелами Нужин повернувся до РФ під час останнього обміну полоненими.

Відповідне відео опублікували російські Telegram-канали Baza, SOTA, Медуза.

Скриншоти з відео. Джерело: “Українська правда”

“Рівно місяць тому, 12 жовтня, він давав інтерв’ю, в якому каявся, що зробив помилку і готовий вступити до ЗСУ, щоб воювати проти режиму Путіна. Сьогодні з’явилося відео, на якому його вбивають кувалдою”, – йдеться у повідомленні російських каналів.

Опубліковане відео змонтоване з двох частин: на одному шматку – фрагмент інтерв’ю Нужина українському журналістові Юрію Бутусову після того, як він здався в полон. Тоді Нужин розповів, як у Росії відбувалося вербування на фронт ув’язнених, і про те, що він спеціально записався в ПВК Вагнера, щоб здатися в Україні в полон і воювати проти РФ. 

Скриншоти з відео. Джерело: “Українська правда”

На іншій частині відео зображений чоловік у піксельній формі – його голова скотчем примотана до бетонного блока. Він каже, що він “Нужин Євген, 1967 року народження, відправився на фронт, щоб перейти на бік України і воювати проти росіян” і що “4 вересня здійснив свій план переходу на сторону України“. 

Він також заявив, що 11 листопада нібито “перебував на вулицях Києва, де отримав удар по голові, втратив свідомість і опинився в цьому підвалі“, де йому повідомили, що його “судитимуть”. 

Після цього чоловік у військовій формі наніс Нужину удар по голові великою кувалдою. “Засуджений” упав, і “кат” наніс йому ще один удар кувалдою по обличчю. На цьому відео обривається.

Також російські пабліки опублікували нібито коментар засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина, в якому той зізнався, що розправу вчинили саме його найманці.

Я вважаю за краще дивитися історію в театрі. Що стосується окувалдованого, то в цьому шоу видно, що він не знайшов щастя в Україні, а зустрівся з недобрими, але справедливими людьми. Мені здається, цей фільм називається “Собаці – собача смерть”. Прекрасна режисерська робота, дивиться на одному диханні. Сподіваюся, під час зйомок жодна тварина не постраждала“, – заявив Пригожин.

Водночас в українському Telegram-каналі “Лачен пише” йдеться про те, що слова Нужина в останньому відео про викрадення у Києві є неправдою, оскільки за неофіційними джерелами його обміняли під час останнього обміну полоненими. Передбачається, що таким чином найманці хочуть залякати своїх бійців, щоб ті не здавались у полон ЗСУ.

“Полонені вулицями Києва не ходять, так що це неможливо. Загалом, це відео – публічна страта та ІПСО, щоб не здавалися в полон“, – сказано в повідомленні.

Водночас українські правозахисники, наголошують на тому, що подібні інтерв’ю з російськими військовополоненими записують за сприяння українських спецслужб. Потім ці ж спецслужби обмінюють полонених, розуміючи, що в Росії на них може чекати смерть.

“Спочатку Україна закликає росіян здаватися в полон. Потім “журналісти” роблять з цими полоненими сюжети, спонукаючи розповідати, як вони співпрацюють з українським слідством і як в Росії все погано. Зрозуміло, що все це за сприяння українських спецслужб. Потім ці ж спецслужби обмінюють цих же полонених, прекрасно розуміючи, що в Росії на них чекає смерть. І абсолютно очікувано виходить відео, де таку людину публічно і жорстоко страчують”, – про це написала українська правозахисниця Ольга Решетилова.

Вона також висловила побоювання, що подібні інтерв‘ю можуть призвести до провалу всієї кампанії зі здачі росіян у полон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter