Росіяни нищають українські архіви, у яких зберігаються документи про репресії радянського режиму

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Державній архівній службі повідомляють про випадки цілеспрямованого пошкодження будівель державних архівів у Харкові та на Чернігівщині. Наразі відомо про знищення як мінімум одного архіву — на Чернігівщині. Згорів архівний підрозділ СБУ. Це документи, які стосуються репресій радянського режиму проти українців.

Про це повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Джерело: Українська асоціація юдаїки

Також ми знаємо, що пошкоджено як мінімум декілька будівель, зокрема в Харкові, але станом на сьогодні документи вціліли. Але ми не знаємо, що відбувається з деякими відділами районних державних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях. На жаль, немає відомостей про стан будівель, а також долю архівістів, які там залишались”, — йдеться у повідомленні.

Чи вдасться зберегти архівні документи, поки невідомо, про втрати та збережені документи можна буде говорити вже після звільнення територій від російських окупантів. Також Хромов зазначив, що для Росії звичною справою є крадіжка українських архівних документів, як це було за радянських часів та після захоплення Криму та Донбасу. Росархів — частина пропагандистської машини країни-агресора. 

З першого дня війни представники Державної архівної служби України почали працювати над тим, щоб до Росархіву застосували санкції. Для цього вони направили відповідне звернення до Міжнародної ради архівів.

Звернення підтримали багато наших колег, передусім архівні установи країн Балтії, Західної Європи, Америки, Канади тощо. Ще 10 березня відбулося позачергове засідання виконавчої ради Міжнародної ради архівів, на якому було ухвалено рішення про зупинення відносин ради з усіма архівними установами Росії та Республіки Білорусь, які є членами організації. Вони також не зможуть брати участі у будь-яких міжнародних заходах та конференціях“, — зазначив Хромов.

У політичному плані це означає повну ізоляцію, в практичному — блокування надалі будь-яких проєктів, які могли б підтримати розвиток архівної справи у РФ та Білорусі, наприклад, в оцифруванні документів, матеріально-технічної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter